Zoeken

Be Cool

  • Cinevision.be/nl quoteert Be Cool met een 2/5
  • Regisseur: F. Gary Gray
  • Cast: John Travolta, Uma Thurman, Vince Vaughn
  • Genre: Misdaadkomedie
  • Duur: 118 minuten
  • Releasedatum: 16-03-2005
  • DVD: 24-01-2007
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Be Cool"

Tien jaar na ‘Get Shorty’, kruipt hoofdrolspeler John Travolta opnieuw in de huid van de charismatische woekeraar Chili Palmer. Na een lange periode van filmsuccessen, heeft ie z’n bekomst gehad in de filmindustrie en heeft Chili z’n zinnen gezet op de muziekwereld. Samen met Edie (Uma Thurman), de vrouw van een onlangs vermoorde kameraad (James Woods), probeert hij Linda Moon (Christina Milian) te lanceren. Wat hij echter niet weet, is dat Linda Moon onder contract ligt bij Nick Carr (Harvey Keitel) en diens zakenpartner Raji (Vince Vaughn). Als dan nog blijkt dat Edie een enorme schuld heeft bij de muziekproducer annex tweederangscrimineel Sin (Cédric The Entertainer) en de Russische maffia het gemunt heeft op Chili, is het hek helemaal van de dam.

Net als z’n voorganger, is ‘Be Cool’ andermaal gebaseerd op de gelijknamige roman van misdaadauteur Elmore Leonard. Scenarist Peter Steinfeld (de man schreef eerder ‘Analyze That’!) adapteerde de satirische roman tot een chaotisch en langdradig geheel, gespeend van alle geestige one-liners, die Leonards verhalen kenmerken. Het resultaat is dan ook een verwarrende, oninteressante en zelfs saaie misdaadkomedie, waarin simpelweg veel te veel personages hun opwachting maken. Door het overaanbod aan potentieel interessante karakters, zijn er slechts enkele grotendeels uitgewerkt.

Jammer daarbij is ook de fenomenale acteurslijst, die aan dit rommelig uitgewerkte project verbonden is. John Travolta lijkt wel een persiflage van zichzelf te zijn en ook Uma Thurman loopt er verloren bij. Er is geen enkele chemistry tussen de twee supersterren, die net als in ‘Pulp Fiction’ zelfs een rendez-vous op de dansvloer hebben. Niet alleen halen deze scènes het tempo uit deze veel te lang uitgesponnen film, ook roepen ze een gevoel van plaatsvervangende schaamte op. Vince Vaughn geeft gestalte aan een erg irritante muziekproducer, die zich gedraagt als een zwarte, en Harvey Keitel staat enerverend en geforceerd cool te wezen. Ook het jonge popsterretje Christina Milian maakt weinig indruk, net als de verwaarloosbare gastoptredens van James Woods en Danny DeVito. Wel leuk zijn de vertolkingen van The Rock als een homofiele bodyguard (een ware revelatie!) en Cédric The Entertainer als would-be crimineel. Ook opvallend is het muzikale optreden van Aerosmith, wat bovendien resulteert in een pijnlijk slecht acteermoment van frontman Steven Tyler.

Aan het begin van ‘Be Cool’ zegt Travolta’s personage hoe hij een hekel heeft aan de opmars van sequels in de filmindustrie. Hadden de makers van deze ‘Be Cool’ die wijze raad maar voor ogen genomen, want deze veel te brave en onkomische blik op de muziekindustrie is very uncool!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray