Zoeken

Tortured

  • Cinevision.be/nl quoteert Tortured met een 2/5
  • Regisseur: Nolan Lebovitz
  • Cast: Cole Hauser, Laurence Fishburne, James Cromwell
  • Genre: Thriller
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum DVD: 25-09-2008
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Tortured"

Hoever mag je gaan als undercoveragent? Het is een interessante vraag, die door ‘Tortured’ losjes wordt aangekaart, maar nooit uitgewerkt.

Kevin Cole (Cole Hauser) is een undercoveragent, die infiltreert met als doel bij topcrimineel Ziggy te raken. Daarvoor doorstaat hij een pak folteringen, die hij - eens ingeburgerd - zelf mag toepassen op een accountant (Laurence Fishburne), die door Ziggy verdacht wordt van diefstal. Het enige wat Cole moet doen is hem laten bekennen, maar dat blijkt niet zo eenvoudig. De accountant beweert immers bij hoog en laag dat hij niets met de zaak te maken heeft. Ondertussen wordt Kevins vader (James Cromwell), tevens FBI-chef, ongerust en wil hij zijn zoon terughalen. Zeker omdat die al gecontacteerd werd door de mysterieuze Ziggy. Een beetje geoefende kijker weet al snel hoe de vork in de steel van deze dertien-in-een-dozijn-thriller zit, en dan komt de alles onthullende twist waarnaar deze prent toewerkt niet meteen als een volslagen verrassing.

‘Tortured’ boogt op toevalligheden, tegenstrijdigheden en plotgaten groter dan het gat in de Ozonlaag, en de warrige opening - het is in het begin niet altijd even duidelijk in welk tijdskader we ons bevinden - vergt een inspanning die achteraf niet de moeite van het leveren waard blijkt. Het tempo ligt hoog genoeg, maar de film teert veel te makkelijk op zijn eenvoudige premisse. De confrontaties tussen Kevin en de accountant, wiens vinger- en teennagels hij zonder verpinken uitrukte, vallen in herhaling en na een paar keer heb je ‘t wel gezien. Daarmee speelt ‘Tortured’, in wezen een politiethriller, wel gretig in op de heersende populariteit van folterhorror. Regisseur Nolan Lebovitz houdt het relatief braaf, maar de aard van de suggestie werkt minstens zo effectief als the real deal. Het enige probleem is dat de onbekende filmmaker niet weet welke richting hij uitwil en net daardoor zelf de grip op zijn prent verliest. Een prent die leentjebuur speelt bij de thematiek van ‘Rendition’ (een agent getuige van een foltering wordt hier vervormd tot een folterende agent), maar ook van ‘Saw’.

Cole Hauser, uit ‘Tigerland’ en ‘Hart’s War’, stamt uit dezelfde generatie als Colin Farrell, maar heeft de populariteitsboot duidelijk gemist. Niet onlogisch als je ziet hoe futloos hij doorheen de film sloft. Gelukkig zijn er nog gevestigde waarden James Cromwell en Laurence Fishburne die deze folterthriller kruiden met hun aanwezigheid.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray