Zoeken

Trade

  • Cinevision.be/nl quoteert Trade met een 3/5
  • Regisseur: Marco Kreuzpaintner
  • Cast: Kevin Kline, Cesar Ramos, Paulina Gaitan
  • Genre: Thriller
  • Duur: 119 minuten
  • Releasedatum: 21-11-2007
  • DVD: 16-04-2008
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Trade"

Jaarlijks worden er in de Verenigde Staten ongeveer 20.000 slachtoffers illegaal verhandeld, waarvan minstens de helft als seksslaven, aldus een rapport van de CIA. Wereldwijd zou het gaan over één miljoen mensen.

Journalist Peter Landesman zag daar anno 2004 een uitstekend (lees: controversieel) artikel in en het ophefmakende werk werd uiteindelijk gepubliceerd in The New York Times. Drie jaar later vindt het verhaal zijn weg naar het grote scherm onder regie van Duits filmmaker Marco Kreuzpaintner, die een paar jaar geleden doorbrak met het al even weinig subtiele ‘Summer Storm’. Ook in ‘Trade’ gaat hij er met de grove borstel door. Zodanig dat we af en toe een ongeloofwaardige toevalligheid of niet geheel overtuigende plottwist door de vingers moeten zien. Maar dat doen we met graagte, gezien de thematiek van de film beslist aandacht verdient en de krachtige boodschap niet verloren gaat. De manieren waarmee de ontvoerders en handelaars de, doorgaans vrouwelijke, slachtoffers in hun macht krijgen, zijn zeer uiteenlopend.

Zo zijn we in ‘Trade’ getuige van een Russisch meisje dat wijsgemaakt wordt dat via Mexico naar de VS reizen spaart in vliegtuigkosten. Eens op Mexicaanse bodem staan ze haar echter op te wachten en is ze een vogel voor de kat. Anders loopt het bij Adriana, een dertienjarig lokaal meisje dat voor haar verjaardag een fiets cadeau kreeg van haar broer en besluit daarmee een ommetje te maken. In een verlaten straatje komt ze echter in aanraking met enkele mannen, die met haar geen goede bedoelingen hebben. Jorge (Cesar Ramos) komt z’n ontvoerde zusje op het spoor, maar uiteindelijk slaagt hij er niet in iets te doen. Hij komt wel te weten dat ‘de vracht’ afstevent op New Jersey, dus probeert hij illegaal de grens over te steken. Daarbij stuit hij op Ray (Kevin Kline), een Amerikaanse flik, die ooit zelf z’n dochter verloor in de vrouwenhandel en daarom besluit Jorge te helpen.

‘Trade’ wil veel tegelijk zijn: een politiek pamflet, een noodoproep en bovenal ook een spannende thriller. De melange is niet altijd even evenwichtig, maar het gebrek aan echte focus wordt ruimschoots gecompenseerd door het kinetische camerawerk (na de finale zijn je nagels een paar millimeter korter!), de puike vertolkingen en de choquerende maagstoten. Kreuzpaintner schuwt de gruwel niet en hoewel hij - gelukkig! - niet te erg in detail treedt, is zijn film visueel genoeg om een beeld te vormen van de verschillende fases in de handel in seksslaven. Blij word je ’r niet van, maar het is wel een film die dagen later nog steeds door je gedachten waart.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray