Zoeken

Transamerica

  • Cinevision.be/nl quoteert Transamerica met een 3/5
  • Regisseur: Duncan Tucker
  • Cast: Felicity Huffman, Kevin Zegers, Burt Young, Graham Greene
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 103 minuten
  • Releasedatum: 21-06-2006
  • DVD: 12-10-2006
  • Distributeur: Paradiso Films
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Transamerica"

‘Transamerica’ verscheen nogal anoniem in de bioscoopzalen, maar toch heeft deze tragikomische road movie heel wat meer te bieden dan de gemiddelde blockbusters, die ons tegenwoordig in sneltempo om de oren vliegen. Er is de vakkundige regie van debutant Duncan Tucker, verder de fantastische soundtrack - op het hemeltergend slechte, voor een Oscar genomineerde nummer van Dolly Parton na - maar vooral de sublieme vertolking van hoofdrolspeelster Felicity Huffman, eveneens meer dan terecht genomineerd voor een gouden beeldje.

Bree (Felicity Huffman) is een hoogopgeleide transseksuele vrouw, die met twee drukke baantjes voldoende hoopt te verdienen om haar dure geslachtsoperatie te kunnen financieren. Wanneer ze op een dag telefoon krijgt van de weggelopen tiener Toby (Kevin Zegers), van wie Bree vermoedelijk de vader is, wil ze hem het liefst van al negeren. Maar dat is buiten haar psychologe (Elizabeth Pena) gerekend; deze verplicht Bree om de confrontatie met haar verleden aan te gaan en de jongen op te zoeken, anders zal ze geen toestemming voor haar laatste operatie krijgen.

Wat volgt, is een wonderlijke, goed geacteerde road movie, waarin vooral de twee hoofdpersonages grondig uitgediept worden. Naargelang de film vordert, maak je meer en meer kennis met de worstelende Bree en de onevenwichtige Toby. Het scenario, eveneens van de hand van cineast Tucker, dreigt in z’n finale echter een beetje stroef te lopen. Je voelt dat het verhaal verteld is, maar toch breit Tucker een overbodige epiloog aan z’n prent, wat overigens niet strookt met de toon, die de film tot dan toe herbergde. Bovendien zijn ook de eindscènes doordrongen van een spijtige voorspelbaarheid.

Maar toch is ‘Transamerica’ globaal bekeken een goede film. Niet alleen Felicity Huffman levert een briljante vertolking, ook de jonge en minder bekende Kevin Zegers acteert uitstekend. Ook de bijrollen worden aardig ingekleurd door gevestigde waarden als Elizabeth Pena, Burt Young, Fionnula Flanagan en Graham Greene. Een aangenaam debuut.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray