Zoeken

The Trap

  • Cinevision.be/nl quoteert The Trap met een 3/5
  • Regisseur: Srdan Golubovic
  • Cast: Nebojsa Glogovac, Natasa Ninkovic, Anica Dobra
  • Genre: Drama
  • Duur: 106 minuten
  • Releasedatum: 20-08-2008
  • DVD: 17-08-2009
  • Distributeur: BrunBro Films
  • DVD: Filmfreak Distributie
Bekijk de cover van de film "The Trap"

Mag je een iemand van het leven beroven om dat van één van je naasten te redden? Een uitgangspunt waar in het huidige torture porn-tijdperk veel horrorfilms zich op beroepen, maar waar de Servische filmmaker Srdan Golubovic een diepmenselijke psychologische thriller omheen breit, waarin de zielenroerselen van de personages en de keuzes die ze moeten maken evenveel draagkracht hebben als de situatie waarin ze beland zijn.

Mladen en Maria zijn een koppel uit de middenklasse van Belgrado, die een modaal burgerlijk bestaan leiden. Hij werkt als bouwkundig ingenieur in dienst van de staat en zij doceert Engels op een middelbare school. Wanneer bij hun zoontje een ernstige hartafwijking wordt geconstateerd, stort hun gelukkige wereldje in. Zoonlief kan geholpen worden door middel van een dure operatie in het buitenland, maar Mladen en Maria hebben het geld niet. Ze besluiten een zoekertje in de krant te zetten en kort daarop krijgt Mladen een voorstel. In ruil voor de benodigde som moet hij iemand vermoorden. Niemand zal hem ooit verdenken en zijn zoontje kan opnieuw dromen van een toekomst.

Het mag geen verrassing zijn welke keuze het hoofdpersonage uiteindelijk maakt en Golubovic is dan ook meer geïnteresseerd in de gevolgen die Mladens keuze met zich meebrengen. De sobere vérité-stijl past bij het realistische verhaal, dat tevens inkijk biedt op het huidige leven in Servië dat nog steeds de wonden likt nagelaten door het Milosevic-tijdperk. Deze minutieus opgebouwde neo-noir ontwijkt strategisch de melodramatische paadjes, waarbij Golubovic alle personages in hun waardigheid laat. Hij haalt zijn spanning niet uit achtervolgingen of knallende schietpartijen, maar uit een levensechte toestand die weinig ontsnappingsmogelijkheden biedt.

We voelen Mladens verbetenheid, maar ook zijn geweten, dat ‘The Trap’ finaal tot een parabel van schuld en boete omvormt met een passende en pakkende apotheose, door Golubovic prachtig in beeld gebracht. De cast doet het uitstekend, met als uitschieter lokale ster Nebojsa Glogovac, die zijn karakter met veel rust behelst. Uiterlijk lijkt er niets aan de hand, maar binnenin staat hij op springen, een bom op uitbarsten. Het doel heiligt de middelen, of toch niet?

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray