Zoeken

Ultraviolet

  • Cinevision.be/nl quoteert Ultraviolet met een 1/5
  • Regisseur: Kurt Wimmer
  • Cast: Milla Jovovich, Cameron Bright, William Fichtner
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 88 minuten
  • Releasedatum: 14-06-2006
  • DVD: 02-11-2006
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
  • DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Ultraviolet"

Vier jaar geleden verraste Kurt Wimmer vriend en vijand met de verdienstelijke sciencefictionthriller ‘Equilibrium’, een kruising tussen ‘The Matrix’ en ‘1984’, maar met mooiere effecten, meer coole actiescènes en een goed doorwrocht verhaal. Jawel, de Duitse cineast en scriptschrijver had ons meer dan overtuigd, dus trokken we met enig enthousiasme naar ‘Ultraviolet’, z’n nieuwste actieorgie, waarin het verhaal ondergeschikt blijkt te zijn aan de visuele effecten. En mochten de beeldjes mooi zijn, dan had u ons zeker niet horen klagen, maar ‘Ultraviolet’ is één van de lelijkste films, die we de laatste jaren gezien hebben.

De actiescènes zijn chaotisch, weinig spectaculair en ultrasnel in beeld gezet, waardoor je nauwelijks de kans krijgt om te genieten van de niettemin elegante gun kata-gevechtstijl. Bizar eigenlijk, want Wimmer neemt meermaals ruim de tijd om een scène op te bouwen, die hij dan weer afwimpelt in een paar seconden. Telkens weer weet onze heldin alle vijanden de mond te snoeren, zonder daarbij zelf één verwonding op te lopen. Misschien is ‘Ultraviolet’ gewoon te innoverend; uiteindelijk lijkt het alsof we naar een anderhalf uur durend videospelletje aan het kijken zijn - ik vermoed dat meer dan vijfhonderd mensen het loodje leggen (allemaal door toedoen van één persoon!), motorachtervolgingen vinden overal plaats (niet alleen op, tussen, rond, maar ook over en in flatgebouwen!) en de personages zijn letterlijk eendimensionale creaturen. En dan hebben we het nog niet gehad over de hopeloos infantiele dialogen - het lijkt haast eigen aan het genre dat personages uitsluitend spreken in onnozelheden en clichés.

Milla Jovovich hebben wij altijd al een goede actrice gevonden; hoewel haar meeste films van bedenkelijk niveau zijn, heeft Jovovich toch voldoende uitstraling en talent om doorgaans het een en ander recht te trekken. Bij ‘Ultraviolet’ is dit jammer genoeg niet het geval, ze loopt er zielloos bij en krijgt al even flets weerwerk van onder andere Cameron Bright (met ‘Birth’ en ‘Running Scared’ nochtans op de goede weg!) en William Fichtner - met een hilarisch vampiergebit. ‘Ultraviolet’ is één van de slechtste films van het jaar.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray