Zoeken

Underdog

  • Cinevision.be/nl quoteert Underdog met een 2/5
  • Regisseur: Frederik Du Chau
  • Cast: Jason Lee, Peter Dinklage, James Belushi
  • Genre: Komedie
  • Duur: 84 minuten
  • Releasedatum: 21-11-2007
  • DVD: 13-08-2008
  • Distributeur: Walt Disney Studios
  • DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Underdog"

In een tijd waarin we zo naarstig op zoek zijn naar talent van eigen bodem dat het over de plas zou kunnen maken, is de Belgische cineast Frederik Du Chau met ‘Underdog’ al aan z’n derde Amerikaanse langspeler toe. Waar hij in z’n geanimeerde debuut ‘The Magic Sword’ nog de magische fantasiewereld der draken belichtte en in z’n pijnlijk kinderachtige opvolger ‘Racing Stripes’ de lotgevallen van een pratende zebra op pelliculle vastlegde, heeft hij nu alweer een ander dier centraal gesteld: de hond, ofte: de beste vriend van de mens.

Dat mensen echter niet altijd de beste vriend van de hond zijn, bewijst de criminele wetenschapper dokter Barsinister (Peter Dinklage) - de naam alleen al! - die via allerhande proeven op trouwe viervoeters een pil tracht te ontwikkelen waardoor je genetisch transformeert in een superwezen, dat kan vliegen, praten (bij een dier is dat vrij uniek, geloof ons!) en sneller kan lopen dan eender welke sportbolide. Een afgedankte politiehond slaagt er in om uit de klauwen van deze gestoorde professor te ontsnappen, maar niet voordat hij eerst blootgesteld werd aan ‘s mans diverse brouwsels. De hond belandt bij een vader en zoon, bij wie de moeder des huizes niet lang daarvoor het tijdelijke voor het eeuwige inruilde. Hij wil een thuis, maar zoonlief Jack ontdekt dat z’n nieuwe huisdier one of a kind is. Een superheld is in de maak.

Tot zover de onnozele, maar erg kindvriendelijke plot van het op de gelijknamige animatieserie gebaseerde ‘Underdog’, waarin een hond, uitgedost in dezelfde kleren als the man of steel, mens en dier beschermt tegen allerhande onheil. Grappig wordt het nooit en hoewel Du Chau het tempo hoog houdt - met een film van amper een uur en een kwartier mag je dat natuurlijk wel verwachten - heb je er na een goed halfuur al genoeg van. De CGI-gewijze lipsynchronisatie mag dan al snor zitten en vormelijk ziet het er zelfs zeer verzorgd uit, toch werkt het hopeloos infantiele verhaaltje, dito karakteruitwerking, afgezaagde levenslesje en stoïcijnse acteerwerk danig op de zenuwen.

Toegegeven, met z’n gelittekende schedel en ontplofte haardos oogt Peter Dinklage - subliem in ‘The Station Agent’ - nog charismatisch als doortrapte geneticus, maar eens hij z’n mond opentrekt om de meest stompzinnige dialogen te debiteren slaat onze grijns al snel om in plaatsvervangende schaamte. En dan hebben we het nog niet gehad over de ronduit gênante optredens van Patrick Warburton (als een domme sidekick die voor elke zin een woordenboek nodig heeft, don’t ask!) en James Belushi, die zich blijkbaar noodgedwongen neerlegt bij z’n status als B-acteur. ‘Underdog’ zal wellicht vooral de allerkleinsten de nodige pretoogjes bezorgen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray