Zoeken

Becoming Jane

  • Cinevision.be/nl quoteert Becoming Jane met een 3/5
  • Regisseur: Julian Jarrold
  • Cast: Anne Hathaway, James McAvoy, James Cromwell
  • Genre: Romantisch drama
  • Duur: 120 minuten
  • Releasedatum: 26-12-2007
  • DVD: 08-05-2008
  • Distributeur: A-Film
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Becoming Jane"

In haar creatieve hersenspinsels had Jane Austen het bijna altijd over de liefde en haar vele neveneffecten, maar in het echte leven is ze er nooit in geslaagd de ware aan de haak te slaan. Nochtans heeft het niet veel gescheeld of de legendarische autrice was wel in het huwelijksbootje gestapt. Dat wil ‘Becoming Jane’ ons althans doen geloven.

Deze luchtige biopic over de Britse schrijfster toont ons in een kleine twee uur hoe Jane Austen - een rol weggelegd voor Anne Hathaway, die duidelijk van haar kinderlijke imago af wil - stilaan ontlook als briljante woordenkunstenaar en hoe ze twee mogelijke mannen in haar leven de rug toekeerde. Eentje omdat ze niet verliefd op hem was en ze met de beste wil van de wereld niet met hem kon trouwen voor z’n weelderige villa en dito geldbeugel, en een andere waaraan ze wél haar hart verpandde, maar hun relatie gedoemd zag omdat ze beiden niet over veel centen beschikten. In ‘Becoming Jane’ wordt weliswaar een klein loopje met de werkelijkheid genomen. Uiteraard zal er wel iets van aan zijn, maar het officiële verhaal luidt - zo leren ons de geschiedenisboeken - dat het Austens familie is die tussenbeide gekomen is om te verhinderen dat ze een leven van armoede tegemoet zou gaan.

Leuke feiten om te vergelijken voor de echte Austen-kenners - die in het scenario overigens wel meer parallellen zullen aantreffen met Austens bekende werken - maar aan de oppervlakte is ‘Becoming Jane’ eigenlijk weinig meer dan een romantisch kostuumdrama over een jongedame die zich, willens nillens, moet schikken naar het sociale rolpatroon dat van haar verwacht wordt. Dergelijke rol vergt uiteraard een actrice met de nodige inhoud en daarom lijkt Anne Hathaway, die we vooral kennen als pseudoprinsesje uit ‘The Princess Diaries’ of modesecretaresse uit ‘The Devil Wears Prada’, misschien niet de meest voor de hand liggende keuze. Maar toch doet ze het meer dan prima. Haar vertolking verzandt nooit in ongeloofwaardige pathetiek en met enkele simpele gelaatsuitdrukkingen brengt ze haar onzekerheden vakkundig over op de kijker. Aan mannelijke zijde is het uitkijken naar James McAvoy als haar Ierse love interest, een liefde die gedoemd is om uit te doven.

‘Becoming Jane’ is prentkaartcinema van het mooiste soort. Regisseur Julian Jarrold schiet adembenemende plaatjes en ook z’n vertelstijl en -tempo zijn volledig afkomstig uit de oude doos. Dat maakt van deze vertederende love story tegelijkertijd een oubollig en charmant vrouwenfilmpje. Niks nieuws onder de zon, maar degelijk uitgevoerd.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray