Zoeken

Unforgiven

  • Cinevision.be/nl quoteert Unforgiven met een 5/5
  • Regisseur: Clint Eastwood
  • Cast: Clint Eastwood, Gene Hackman, Morgan Freeman, Richard Harris
  • Genre: Western
  • Duur: 131 minuten
  • Releasedatum DVD: 11-02-2002
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Unforgiven"

Clint Eastwood zal ongetwijfeld een eeuwige fetisj hebben met het westerngenre. De succesvolle lone ranger-trilogie van Sergio Leone vestigde zijn naam in een mum van tijd op de filmkaart en later scoorde hij zelf nog hits met onder andere het niet te versmaden ‘The Outlaw Josey Wales’ en het ietwat modale ‘Pale Rider’. Zeven jaar na laatstgenoemde, waagde Eastwood zich opnieuw aan een western; alleen trakteerde hij ons met ‘Unforgiven’ niet op een rechtlijnig cowboys and indians-verhaaltje, maar vertelt hij een veelgelaagd en wonderlijk uitgewerkt psychologisch drama over wraak en vergelding.

William Munny (Clint Eastwood) is een ex-premiejager, die op z’n oude dag nog één keer overgehaald wordt een klus aan te nemen. Hij wordt ingehuurd om een man te vermoorden, die het gezicht van een hoertje verminkt heeft. Samen met z’n oude vriend Ned (Morgan Freeman) en een onervaren youngster (Jaimz Woolvett) trekt hij naar het dorpje waar het misdrijf plaatsvond. Daar stuit hij echter op tegenwerking van Little Bill (Gene Hackman), de lokale, intolerante sheriff die geen persoonlijke afrekeningen duldt.

Nog meer dan een western, is ‘Unforgiven’ eigenlijk een sterk uitgewerkte film die vooral veel wil vertellen over z’n personages. De norse sheriff, de overmoedige kid, de vriend, het zijn allemaal potentiële karikaturen, maar Eastwood en coscenarist David Webb Peoples geven ze de kans om te evolueren en uit te groeien tot personages met een diepere ik. Maar dé figuur die het verhaal helemaal naar zich toetrekt is de tragische revolverheld, die met zichzelf in het reine wil komen en ontdekt dat er een morele dubieuziteit heerst omtrent z’n beroep. Eastwood creëert enkele voortreffelijke set pieces en weet de troosteloosheid van het hoofdpersonage prima te vatten met grauwe, drieste kleuren. De shootout op het einde wordt hier bovendien niet gekenmerkt door een spetterend vuurgevecht, maar wel door briljant camerawerk en dito vertolkingen.

Niet alleen Eastwood is overtuigend, ook Morgan Freeman, Richard Harris, Saul Rubinek én vooral Gene Hackman leveren uitmuntende acteerprestaties. ‘Unforgiven’ is één van die zeldzame films die eindeloze tristesse op zo’n treffende wijze weet vast te leggen. Een meesterwerk!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray