Zoeken

Der Untergang

  • Cinevision.be/nl quoteert Der Untergang met een 4/5
  • Regisseur: Oliver Hirschbiegel
  • Cast: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara, Ulrich Matthes, Corinna Harfouch
  • Genre: Oorlog
  • Duur: 155 minuten
  • Releasedatum: 12-01-2005
  • DVD: 26-04-2005
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Der Untergang"

Het is ondertussen van ‘The Passion Of The Christ’ geleden, maar met ‘Der Untergang’ heeft de filmwereld er opnieuw een hooggeanticipeerde controversefilm bij. Waar eerstgenoemde een religieuze traditional betrof, behandelt Oliver Hirschbiegels nieuwste een nog steeds erg gevoelig, politiek thema: de ondergang van Hitlers hegemonie. Eichingers scenario, gebaseerd op de roman van Joachim Fest, vertelt het verhaal, van de val van het Duitse rijk en Hitlers (Bruno Ganz) laatste onderduikdagen in de bunker, vanuit het perspectief van z’n secretaresse Traudl Junge (Alexandra Maria Lara).

‘Der Untergang’ waaide bij z’n release als een schokgolf doorheen Duitsland; nooit had men gedacht dat een Duitse cast en crew in staat zou zijn om aan de figuur Hitler een gezicht te geven en hem voor te stellen als een, evenwel irrationeel, man van vlees en bloed. Bruno Ganz maakt een ijzersterke indruk als de Führer; z’n trage spreken, z’n trillende bewegingen, z’n woede-uitbarstingen - alles wordt door Ganz zó perfect gevat dat het wel lijkt alsof je naar een documentaire aan het kijken bent. Ondanks een meer persoonlijke kijk in ’s mans leven, kiest Hirschbiegel alsnog voor een klinische aanpak, waarin hij duidelijk maakt absoluut geen sympathie te willen opwekken voor het hoofdpersonage. Want telkens wanneer hij een spelletje speelt met de hond of geamuseerd met z’n secretaresse babbelt, worden we er als kijker keer op keer op gewezen dat de Duitse bevelhebber er niettemin gruwelijke gedachtegangen op nahield (’Ik heb Duitsland toch grotendeels kunnen verlossen van het jodenvirus.’).

Ook Alexandra Maria Lara zet een erg overtuigende vertolking neer als Hitlers persoonlijke secretaresse, die besluit om zelfs tot na z’n dood in de bunker te blijven. Of Ulrich Matthes en Corinna Harfouch als het Goebbels-koppel, dat er blijkbaar geen moeite mee heeft hun zes kinderen te vergiftigen opdat ze niet zouden opgroeien in een postnazistische wereld. Naast de gruwel in de bunker, legt Hirschbiegel z’n focus ook deels op de verwoesting van Berlijn aan de hand van een ietwat onuitgewerkte zijplot rond een tienjarig jongetje, deel uitmakend van de Hitler Jugend. Hierdoor maakt de prent soms enkele oninteressante nevensprongen, die het tempo lichtjes uit het werkelijke verhaal zuigen. Dat neemt echter niet weg dat ‘Der Untergang’ een interessante en vooral ijzersterk geacteerde oorlogsprent is.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray