Zoeken

The Untouchables

  • Cinevision.be/nl quoteert The Untouchables met een 3/5
  • Regisseur: Brian De Palma
  • Cast: Kevin Costner, Sean Connery, Andy Garcia, Robert De Niro
  • Genre: Misdaad
  • Duur: 119 minuten
  • Releasedatum DVD: 20-03-2001
  • Distributeur DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "The Untouchables"

Chicago, de jaren dertig. Al Capone (Robert De Niro) is één der machtigste maffiabazen en weet zijn fortuin dag na dag uit te breiden. Maar één man voelt zich opgewassen tegen de illustere, oppermachtige figuur en durft hem te trotseren: officier Eliot Ness (Kevin Costner). Ness stelt een team samen met daarin veteraan James Malone (Sean Connery), de nieuwsgierige Oscar Wallace (Charles Martin Smith) en de jonge, maar vastberaden George Stone (Andy Garcia). De groep detectives gaan voortaan door het leven als the untouchables. Niemand houdt hen tegen op hun pad om Al Capone ten onder te brengen.

‘The Untouchables’, gebaseerd op de gelijknamige roman van Eliot Ness, werd genomineerd voor vier Oscars. Enkel Sean Connery zag zijn nominatie verzilverd en ging aan de haal met het beeldje voor beste bijrol. Hoewel we van mening zijn dat old Scottish Connery zich prima van zijn taak kwijt als adviserende oude rot, toch kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat het gouden beeldje lichtjes overdreven is. Kevin Costner op zijn beurt is een overtuigende Eliot Ness, maar ook hij laat nergens een stalen indruk na. Andy Garcia en Robert De Niro bezetten de bijrollen op eveneens interessante, maar nergens memorabele wijze.

De grootste verdienste aan ‘The Untouchables’ is evenwel het regiewerk van Brian De Palma, die pas halverwege zijn film echt in zijn greep heeft. Het eerste uur is een nogal warrige aaneenschakeling van personagevoorstellingen, situatieschetsen en clichématige oprechtheid - het mag dan al waar gebeurd zijn, dat Ness nog vromer zou zijn dan de paus wordt danig overdreven in beeld gebracht! Toch herpakt de prent zich halverwege en stevent hij af op een minutieus, inventief opgebouwde finale. De legendarische scène in het treinstation waarin De Palma zijn aloude opbouwstijl eens te meer mag demonstreren is cinema in de zuiverste zin van het woord. De close-ups, de slow motion en de uiteindelijke onverwachte wending maken dat deze scène als een klassieker op zichzelf staat. Alleen jammer dat ‘The Untouchables’ in zijn totaliteit nogal wat wisselvalligheid vertoont.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray