Zoeken

The Upside Of Anger

  • Cinevision.be/nl quoteert The Upside Of Anger met een 4/5
  • Regisseur: Mike Binder
  • Cast: Kevin Costner, Joan Allen, Evan Rachel Wood, Erika Christensen
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 118 minuten
  • Releasedatum: 14-09-2005
  • DVD: 31-01-2006
  • Distributeur: Independent Films
  • DVD: Bridge Entertainment Group
Bekijk de cover van de film "The Upside Of Anger"

Hoewel regisseur Mike Binder met ‘The Upside Of Anger’ inmiddels aan z’n zevende langspeelfilm toe is, zal zijn naam bij het grote publiek ongetwijfeld geen belletje doen rinkelen. De release van deze hartverwarmende, intelligent geschreven en bovenal ijzersterk geacteerde tragikomedie zal daar beslist verandering in brengen.

Wanneer Terry Wolfmeyer (Joan Allen) op een dag verneemt dat haar echtgenoot ervandoor is met z’n Zweedse secretaresse, besluit ze haar boosheid te verdrinken en grijpt ze ongegeneerd naar de fles. Door haar slonzige gedrag ontwikkelen er zich echter al snel verschillende conflicten met haar vier opgroeiende dochters, die elk afzonderlijk ook af te rekenen hebben met allerlei problemen. Door het verdwijnen van de man des huizes, besluit de nogal eigenzinnige buurman Denny (Kevin Costner), ooit een gevierd profhonkballer maar nu een weinig succesvolle radiopresentator, zich over Terry en haar dochters te ontfermen. In het begin ziet Terry in Denny de ideale drinkebroer, maar langzaam maar zeker wordt hij haar rots in de branding en een ideale vertrouwenspersoon voor haar dochters.

‘The Upside Of Anger’ boogt op een relaxte, aangename regie, waarin cineast-scenarist Mike Binder rustig de tijd neemt om z’n personages voor te stellen. Het verhaal lijkt wel ondergeschikt aan de diverse mood swings van de karakters en houdt bovendien het midden tussen een psychologisch drama en een bittere komedie. De grappen zijn vaak bijtend of cynisch en nergens goedkoop; haast allemaal dragen ze bij tot het begrip dat we als toeschouwer dienen op te brengen voor de hoofdpersonen. Dit belet natuurlijk niet dat Binder af en toe uitpakt met ongemeen hilarische billenkletsers: bij de dinerscène konden we haast onze tranen niet bedwingen!

Joan Allen zet een erg knappe vertolking neer, maar dé revelatie van deze met een bijzondere levensles doorspekte tragikomedie is Kevin Costner. Costner gooit z’n kwajongensimago volledig overboord en zet wellicht één van z’n sterkste acteerprestaties neer. Beide overtuigend acterende veertigers worden geflankeerd door jong geweld als Erika Christensen, Evan Rachel Wood, Alicia Witt en Keri Russell als de vier dochters. Ook heeft Mike Binder voor zichzelf een leuke bijrol bedacht. ‘The Upside Of Anger’ is bijwijlen zwaarmoedig, maar slaagt er toch in om ons met een brede glimlach de zaal te doen verlaten. Één van de mooiste films van het jaar!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray