Zoeken

V For Vendetta

  • Cinevision.be/nl quoteert V For Vendetta met een 4/5
  • Regisseur: James McTeigue
  • Cast: Natalie Portman, Hugo Weaving, John Hurt, Stephen Rea
  • Genre: Thriller
  • Duur: 132 minuten
  • Releasedatum: 29-03-2006
  • DVD: 06-08-2006
  • Distributeur: Warner Bros
  • DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "V For Vendetta"

’From the creators of the Matrix-trilogy!’ Dit prijkt op zowat elke poster, die je van ‘V For Vendetta’ zal aantreffen. En hoewel dit voor de liefhebbers van slecht georchestreerde en met nonsenstheorieën doorspekte sciencefictionfilms misschien goed nieuws mag zijn, betekende dit voor ons een extra reden om in een wijde boog omheen deze prent te lopen. Toch één troost: de zwaar over het paard getilde Wachowski broertjes nemen geen plaats achter de camera, maar schreven louter het scenario, gebaseerd op de legendarische stripreeks van Alan Moore. In de regiestoel zit James McTeigue, die met ‘V For Vendetta’ z’n regiedebuut aflevert. En het moet gezegd; onze vrees was ongegrond, want deze nieuwste comic-verfilming is niet alleen een hoogst vermakelijke, met vakkundig ingeblikte actie gelardeerde politieke thriller, het is tevens een scherpe aanklacht over vrijmeningsuiting en dictatoriale wereldmachten.

Voor een film die met veel bravoure werd aangekondigd als the next big blockbuster, bevat deze prent opvallend weinig spektakel; een sporadische ontploffing en enkele hoogst verfijnd gechoreografeerde zwaardduels niet te nagesproken. De film legt de nadruk hoofdzakelijk op de onderhuidse spanning en de wisselwerking tussen de twee hoofdpersonages. Enerzijds is er V (Hugo Weaving), een man met een missie die zich op de scheiding bevindt tussen een vrijheidsstrijder en een terrorist. Hij is verminkt en draaft steeds aan met een wit masker en zwarte mantel. Hij krijgt weerwerk van Evey (Natalie Portman), een simpele bediende, die door omstandigheden in V’s vaarwater terechtkomt en zich ontpopt tot een onverwachte bondgenoot. Samen gaan ze de strijd aan tegen de overheersende dictatuur, onder leiding van Adam Sutler (een uitzinnige John Hurt).

De scènes tussen V en Evey zijn ongetwijfeld de mooiste van de film en bewijzen vooral de diepgang van deze op het eerste zicht oppervlakkige crowdpleaser. De Wachowski’s blijken uitstekende scenaristen te zijn - het verhaal is briljant opgebouwd - en zouden er beter aan doen in de toekomst opnieuw verhalen te adapteren in plaats van zelf hun creativiteit de vrije loop te laten. Met uitstekende vertolkingen, een goede balans tussen actie, thriller en karakteruitwerking en pittige dialogen, is ‘V For Vendetta’ nu al één van de beste blockbusters van het jaar. Eentje met diepgang, zowaar.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray