Zoeken

Bee Movie

  • Cinevision.be/nl quoteert Bee Movie met een 2/5
  • Regisseurs: Steve Hicker, Simon J. Smith
  • Cast: Jerry Seinfeld, Renée Zellweger, Chris Rock
  • Genre: Animatie
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum: 12-12-2007
  • DVD: 23-04-2008
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Bee Movie"

Hoe kan een film tot stand komen? In de eerste plaats moet er natuurlijk geld voorradig zijn, maar als dat geen probleem is, lijkt alles mogelijk. Kijk maar naar het verhaal achter ‘Bee Movie’, het resultaat van een onbeduidende lunchafspraak tussen producent Steven Spielberg en bezieler Jerry Seinfeld, de legendarische New Yorkse komiek, die bijna tien jaar lang de drijvende kracht was van de naar zichzelf getitelde sitcom ‘Seinfeld’. Deze laatste stelde zich immers de vraag of het niet geweldig zou zijn om een film te maken over bijen en die dan stomweg ‘Bee Movie’ te noemen. Wist hij veel dat Spielberg, die het idee waarschijnlijk kinderachtig genoeg vond om het op z’n producentenconto te schrijven, extatisch zou reageren en in een mum van tijd de productie aan het rollen zou brengen. We zijn nu ongeveer twee jaar verder en ‘Bee Movie’ is een feit.

Visueel valt er geen spat op aan te merken - de technologie staat nu eenmaal niet stil en de veelkleurige beeldcomposities die cineastenduo Steve Hickner en Simon Smith (de makers van ‘The Prince Of Egypt’) uit hun digitaal uitgeruste computers toveren, zijn een lust voor het oog. Voor de kindjes zal het dus weer smullen geblazen zijn. Al kiezen zij waarschijnlijk wel voor de gedubde versie. Of die beter is dan de originele lijkt ons twijfelachtig, maar feit is dat de ratelende Seinfeld na een dik halfuur ook danig op je systeem begint te werken.

Seinfeld spreekt de stem in van hoofdpersonage Barry B. Benson, een aan de universiteit afgestudeerde bij, die tot de vaststelling komt dat zijn leven voorbij is. Het logische gevolg van zijn studies blijkt namelijk een jobje in de honingsector; elke nieuwe werkplichtige mag zelf kiezen welke baan hij uitvoert, maar als hij eenmaal gekozen heeft, moet hij die taak de rest van zijn leven naar behoren vervullen. Dat idee zint Benson niet, die het liefst van al de hive wil verlaten om de sfeer van buitenaf op te snuiven. Hij drijft z’n zin door en eens in de bewoonde wereld ontdekt hij hoe bijen uitgebuit worden om honing te produceren. Dit onrecht stuit hem zo tegen de borst dat hij besluit een zaak tegen de mensheid aan te spannen.

Af en toe een snedige oneliner wist bij ons nog wel wat gegniffel los te weken, maar het nogal ongeloofwaardige uitgangspunt (hebben we al verteld dat de bijen ook met mensen kunnen communiceren?) maakt het niet zo eenvoudig om echt mee te leven met het verhaal. De stemmen maken het nu en dan wél geinig - Ray Liotta is hilarisch en ook Zellweger doet het lang niet slecht - maar over het algemeen is ‘Bee Movie’ enkel voer voor de liefhebber van het genre. Knappe beelden, maar jammer genoeg ook een beetje cliché en overgoten met een, jawel, honingzoete moraal.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray