Zoeken

Va, Vis Et Deviens

  • Cinevision.be/nl quoteert Va, Vis Et Deviens met een 3/5
  • Regisseur: Radu Mihaileanu
  • Cast: Yaël Abecassis, Roschdy Zem, Moshe Agazai
  • Genre: Drama
  • Duur: 140 minuten
  • Releasedatum: 13-04-2005
  • DVD: 07-05-2007
  • Distributeur: Belga Films
  • DVD: Arti Film
Bekijk de cover van de film "Va, Vis Et Deviens"

Af en toe steekt er zo eens een film de kop op, waarvan je nooit had verwacht dat hij je bij je nekvel zou grijpen en meer dan twee uur lang - ‘Va, Vis Et Deviens’ is geen korte zit! - aan het scherm zou kluisteren. Deze Frans-Belgisch-Israëlische coproductie is zo'n film. Pas op: een instant meesterwerk heeft cineast Radu Mihaileanu niet uit z'n artistieke mouw geschud, maar het potentieel dat hij in het gros van z'n scènes etaleert, doet ons nu al watertanden naar z'n toekomstige producties.

In ‘Va, Vis Et Deviens’ volgen we de lotgevallen van een negenjarig christelijk jongetje wiens moeder hem ten tijde van de hongersnood in het Afrikaanse continent de opdracht geeft zich uit te geven als jood om aldus aan de helse situatie in Ethiopië te kunnen ontsnappen. Hij komt terecht bij een Fransjoods pleeggezin, die hem de naam Schlomo geven. Hij leeft in de angst dat er iemand vroeg of laat z'n geheim zal ontdekken, maar naarmate de tijd verstrijkt, weet hij zich toch aan te passen aan z'n nieuwe leven en wordt hij zelfs verliefd op een joods meisje.

‘Va, Vis Et Deviens’ vertelt een mooi en veelgelaagd verhaal en Mihaileanu weet geregeld enkele valkuilen van het genre te ontwijken. In de tweede helft verliest de film een beetje z'n focus en wordt het tempo er hier en daar uitgehaald door een minder relevante scène, maar vervelen doet de film nooit. Evenmin wordt het stroperig - emotionele scènes gaan dan wel eens gepaard met een huilbui, maar nooit in die mate dat de tranen domineren - en steeds doorstaan de personages logische evoluties. Nog meer dan een prima uitwerking, blinkt ‘Va, Vis Et Deviens’ uit op het visuele front. Zonder al te veel technische hoogstandjes demonstreert Mihaileanu toch dat hij weet hoe hij een camera moet bedienen en af en toe waagt hij zich zelfs aan een visueel experimentje (de openingscollage of het eindshot bijvoorbeeld!).

‘Va, Vis Et Deviens’, realistisch, uitstekend geacteerd en mooi verteld, had in minder adequate handen kunnen ontaarden in een ware tenenkrommer, maar gelukkig tilt het gebundelde talent voor en achter de camera deze aandoenlijke cultuurschets naar een hoger niveau. Een verrassing.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray