Zoeken

Venus

  • Cinevision.be/nl quoteert Venus met een 3/5
  • Regisseur: Roger Michell
  • Cast: Peter O'Toole, Jodie Whittaker, Leslie Phillips
  • Genre: Melodrama
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum: 22-08-2007
  • DVD: 08-01-2008
  • Distributeur: A-Film
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Venus"

Ze mogen dan al wat van hun vitale krachten verloren hebben, de krasse zeventigers die vandaag de dag nog single rondlopen, weten alvast van aanpakken en draaien hun hand niet om voor een jongere levensgezellin. Of hun jonge partners dan in de eerste plaats aangetrokken worden door de maturiteit en levenswijsheid van hun nieuwbakken geliefde of eerder door z’n van bankkaarten en geldbriefjes uitpuilende portefeuille laten we daarbij natuurlijk in het midden - zoals steeds zal de waarheid wel ergens in het midden liggen. Althans, zo stelt toch ‘Venus’, een aandoenlijke tragikomedie (of melodrama, zo je wil) waarin de thematiek van de oude bok en het groene blaadje op mooie en respectvolle wijze aan bod komt.

Peter O’Toole kruipt in de huid van Maurice, een acteerlegende die zich ontfermt over het achternichtje van één van z'n toneelcollega’s. Het jeugdige enthousiasme van de wulpse tiener staat in schril contrast met de flamboyante, maar ongedwongen stijl van de kranige levensgenieter, maar het is net dat wat hen bindt. In het begin lijkt hun relatie nog te herleiden tot het welgekende cliché: Maurice trakteert haar op uitstapjes, kledij en ander fraais en in ruil daarvoor mag hij genieten van haar feeërieke gezelschap én mag hij haar af en toe kusjes geven op de wang of op de schouder - verder gaat ze niet.

Maar het verhaal van ‘Venus’ heeft meer om het lijf dan zomaar een ruildeal; uiteindelijk komen de twee erachter dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan ze initieel vermoedden en dat ze op een non-amoureus niveau aan elkaar gehecht zijn. De dialogen die daarmee gepaard gaan, zijn messcherp - vooral O’Toole mag de mooiste lijnen scanderen - en de lijzige, maar gepaste regie van Roger Michell (van het gruwelijk onderschatte ‘The Mother’) dreigt de kijker dan wel af en toe in slaap te wiegen, toch grijpt de Zuid-Afrikaanse cineast de toeschouwer steeds net op tijd terug bij het nekvel.

Nog belangrijker dan het mooie en realistische verhaal en de prima narratieve structuur was ongetwijfeld de acteurkeuze. Peter O’Toole levert op z’n oude dag nog één van z’n beste prestaties af en hoewel hij z’n welverdiende Oscarnominatie - mogelijk de laatste uit z’n carrière - niet wist te verzilveren, werkt z'n ingetogenheid pakken aanstekelijker dan de degelijke, maar verre van memorabele prestatie van opperconcurrent Forest Whitaker. ‘Venus’, dat verder nog boogt op een puike, frisse vertolking van de jonge Jodie Whittaker, is natuurlijk geen meesterwerk, maar mooi en vertederend is het alleszins.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray