Zoeken

Verlengd Weekend

  • Cinevision.be/nl quoteert Verlengd Weekend met een 3/5
  • Regisseur: Hans Herbots
  • Cast: Jan Decleir, Koen De Bouw, Veerle Baetens
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 93 minuten
  • Releasedatum: 12-10-2005
  • DVD: 13-06-2006
  • Distributeur: BFD
  • DVD: Bridge Entertainment Group
Bekijk de cover van de film "Verlengd Weekend"

De tijd dat de Vlaamse cinema gekenmerkt werd door boerendrama’s lijkt wel definitief voorbij sinds de komst van internationaal op lof onthaalde thrillers als ‘De Zaak Alzheimer’ en ‘De Indringer’. Met ‘Verlengd Weekend’, een film die oorspronkelijk voor televisie ingeblikt werd maar toch goed genoeg bevonden is om in de bioscoopzalen te draaien, heeft Vlaanderen er opnieuw een prima genrefilm bij. De nieuwste prent van Hans ‘Fallen’ Herbots bevat een geslaagde melange tussen komedie, thriller en drama.

We schrijven zaterdagochtend in een dure villawijk aan de rand van Wezelaar. Z’n vrouw en kinderen zijn amper de deur uit voor een weekendje aan zee of Christian Van Den Heuvel (Koen De Bouw) krijgt het bezoek van twee gemaskerde mannen, die hem meteen knevelen. Wanneer hij verplicht wordt z’n handtekening te zetten onder een hele reeks documenten, beseft Christian dat hij niet met doodgewone homejackers te maken heeft. De situatie wordt er echter niet makkelijker op als plotseling Lisa (Veerle Baetens) voor de deur staat. Niet alleen is ze Christians maîtresse, ze is ook de dochter van één van de overvallers.

De eerste helft beperkt ‘Verlengd Weekend’ zich tot het komische aspect en bevat hij voldoende grappen om de argeloze kijker te entertainen. Daarna slaat de prent om in een met thrillerelementen gelardeerd drama, waarin familiewaarden, eergevoel en mislukte dromen centraal staan. De overgang verloopt echter op ietwat knullige wijze en het tweede deel werkt ook iets minder dan het frivole, maar meer dan onderhoudende eerste luik. Het valt ook op dat Hans Herbots naar het einde toe ook een beetje de grip op zijn film verliest en ontspoort met een ietwat melige finale.

Maar toch wordt ‘Verlengd Weekend’ meer dan uitstekend overeind gehouden door de voltallige cast. Jan Decleir is één van Vlaanderens beste acteurs en ook als overvaller met overtuiging is hij goed op dreef. Wouter Hendrickx blijkt dan weer een uitstekende keuze als komische sidekick. Verder zijn er bijrollen weggelegd voor Veerle Baetens en Koen De Bouw, die bijna de hele film lang met zilvertape de mond gesnoerd wordt. Niets grensverleggends, maar toch anderhalf uur prima entertainment.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray