Zoeken

Vermist

  • Cinevision.be/nl quoteert Vermist met een 2/5
  • Regisseur: Jan Verheyen
  • Cast: Koen De Bouw, Kevin Janssens, Joke Devynck
  • Genre: Thriller
  • Duur: 85 minuten
  • Releasedatum: 31-10-2005
  • DVD: 08-05-2008
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Bridge Entertainment Group
Bekijk de cover van de film "Vermist"

Oorspronkelijk was het bedoeld als louter een tv-serie, maar bezieler Jan Verheyen besliste al snel anders. De pilootaflevering zou geen vijftig minuten duren, maar anderhalf uur en zou bijgevolg als volwaardige langspeler in de bioscopen geplant worden. Zo geschiedde. Het resultaat houdt het midden tussen de bekende Vlaamse policiers (‘Flikken’, ‘Witse’, ‘Zone Stad’) en het betere Amerikaanse werk - vooral ‘CSI’ blijkt een grote inspiratiebron - maar jammer genoeg kan de film niet tippen aan de kwaliteit van deze laatste. Aan Jan Verheyen zal het nochtans niet gelegen hebben. Als regisseur toont hij zich bekwaam genoeg om een eenvoudige thrillerplot naar het grote scherm te toveren en z'n opvallend blitse filmstijl wijkt af van de huidige Vlaamse normen. Dat hij bij momenten iets te nadrukkelijk refereert aan het werk van Brits spanningsfilmer Paul Greengrass, zien we daarbij dan ook graag door de vingers.

Het verhaal van ‘Vermist’ is echter te banaal om anderhalf uur lang te beklijven. Wanneer de jonge Evi door haar bezorgde ouders als vermist wordt opgegeven, schiet de Cel Vermiste Personen in actie en zetten een speurtocht in. Eerst wordt vermoed dat ze gewoon van huis is weggelopen - een jong meisje met een tirannieke vader - maar naarmate meer en meer aan het licht komt, blijkt haar verdwijning niet zo onschuldig te zijn.

Op papier biedt deze simpele premisse voldoende opties, maar de uitwerking laat hier en daar te wensen over. Zo komen de bordkartonnen personages op geen enkel moment in de film écht tot leven en dat maakt het bijzonder moeilijk om mee te leven met hun zoektocht. Reken daar nog bij dat de dialogen voornamelijk samengesteld zijn uit overbekende clichés en je hebt niet veel nodig om te beseffen dat ‘Vermist’ verhaaltechnisch amper het niveau van een dertien in een dozijn tv-serie overstijgt.

Jammer, eigenlijk, want Koen De Bouw en Kevin Janssens leveren puik werk, al hebben beide sterren het afgelopen jaar misschien lichtjes te lijden onder overexposure. Ook Joke Devynck houdt zich prima staande. Stan Van Samang - opvallend vaak op de achtergrond - en Cathérine Kools lopen er iets futlozer bij, al heeft dat misschien te maken met het feit dat hun karakters ook de minst interessante scènes mogen kleuren. ‘Vermist’ een ramp noemen zou natuurlijk overdreven zijn, maar van ‘slechts’ de derde Vlaamse policier (na uitstekende voorgangers ‘Zaman’ en ‘De Zaak Alzheimer’) hadden we iets meer verwacht dan een doordeweeks formulefilmpje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray