Zoeken

Vidange Perdue

  • Cinevision.be/nl quoteert Vidange Perdue met een 3/5
  • Regisseur: Geoffrey Enthoven
  • Cast: Nand Buyl, Marijke Pinoy, Viviane De Muynck
  • Genre: Melodrama
  • Duur: 86 minuten
  • Releasedatum: 14-06-2006
  • DVD: 05-12-2006
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Bridge Entertainment Group
Bekijk de cover van de film "Vidange Perdue"

Deel vier in het meer dan geslaagde faits divers project is gearriveerd: ‘Vidange Perdue’, een deels komische, deels tragische kroniek over een oude man, die strijd voert tegen zichzelf, zijn omgeving, maar vooral de eenzaamheid.

Lucien Knops (Nand Buyl) probeert z’n leven terug op de rails te krijgen, nadat z’n vrouw aan een slepende ziekte overleden is. Z’n dochter wil hem het liefst van al in een rusthuis steken, maar koppige Lucien besluit om toch in z’n huisje te blijven wonen. Z’n huishouden wordt gedaan door Mathilde, de vrouw van z’n beste vriend, met wie hij al enkele jaren een geheime relatie heeft. Wanneer Sylvia (Marijke Pinoy), een ogenschijnlijk eenzame vrouw van middelbare leeftijd, haar intrek neemt in het huisje rechtover dat van Lucien, krijgt hij niet alleen z’n dochter tegen, maar ook de stikjaloerse Mathilde. Sylvia en Lucien ontdekken dat ze veel meer gemeen hebben dan ze op het eerste gezicht hadden verwacht.

‘Vidange Perdue’ is de eerste fictiefilm van Belgisch cineast Geoffrey Enthoven, die vier jaar geleden debuteerde met het docudrama ‘Les Enfants De L’Amour’. Hoewel het verhaal van deze aandoenlijke en charmante film volledig verzonnen is, steekt ook hier Enthovens documentarische kennis de kop op. Hij observeert z’n personages, maar veroordeelt ze niet, en bovendien filmt hij alles op ultrarealistische, soms grauwe wijze, waardoor de fictieve escapades van Lucien soms lijken op een ietwat lange aflevering van ‘Het Leven Zoals Het Is’.

De acteurs maken echter het onderscheid. Nand Buyl is één van de legendes van de Vlaamse film- en televisiewereld en dat bewijst hij ook hier weer ten volle. Hij etaleert anderhalf uur lang z’n talent, zonder ook maar één keer te vervallen in overacting of ongeloofwaardigheid. Soms dreigt het verhaal het een beetje te laten afweten, maar altijd is daar zijn vertolking om alles op het juiste spoor te houden. Ook de vrouwelijke hoofdrolspelers leveren uitstekend werk; Marijke Pinoy en Viviane De Muynck zijn prima gecast en zorgen afwisseld voor de komische en dramatische noot. Maar hoe goed ze ook mogen acteren, het is duidelijk dat ze slechts fungeren als aangevers. ‘Vidange Perdue’ is in wezen routinewerk, maar de vertolkingen tillen deze prent moeiteloos naar een hoger niveau.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray