Zoeken

Before The Devil Knows You're Dead

  • Cinevision.be/nl quoteert Before The Devil Knows You're Dead met een 4/5
  • Regisseur: Sidney Lumet
  • Cast: Philip Seymour Hoffman, Ethan Hawke, Albert Finney
  • Genre: Drama
  • Duur: 116 minuten
  • Releasedatum: 16-01-2008
  • DVD: 02-10-2008
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Before The Devil Knows You're Dead"

Een paar jaar terug won Sidney Lumet nog een ere-Oscar voor z’n indrukwekkende oeuvre, maar dat betekende geenszins zijn afscheid in de regiestoel. Vorig jaar wist hij ons nog aangenaam te verrassen met de sympathieke rechtbankfarce ‘Find Me Guilty’, maar met ‘Before The Devil Knows You’re Dead’ keert hij pas echt terug naar zijn gloriedagen uit de jaren zeventig en tachtig. Dit sombere noodlotsdrama wedijvert dan wel niet met z’n beste werk - klassiekers als ‘Serpico’, ‘Network’ en ‘The Verdict’ blijven vooralsnog onaangeroerd - maar verdient wél z’n plaatsje bij Lumets interessantere projecten. Niet min voor een regisseur met meer dan 50 titels op z’n palmares.

Het opzet van deze moderne Griekse tragedie is eenvoudig: twee broers plannen een overval op de juwelierszaak van hun ouders. Andy (Philip Seymour Hoffman), de bedenker van het plan en de gladste van de twee, heeft het geld nodig om zijn drugsverslaving te financieren, terwijl Hank (Ethan Hawke), de twijfelaar die het tot op het moment van uitvoering geen te best idee vindt, de centen broodnodig heeft om de alimentatie voor z’n dochtertje te betalen. “Wat kan er mislopen?”, redeneert Andy, die erop rekent dat ouderslief door de verzekering vergoed zullen worden en zij ondertussen met iets meer comfort de toekomst tegemoet kunnen. Veel, blijkt het antwoord.

Wie van ‘Before The Devil Knows You’re Dead’ een spannende thriller verwacht, raden we graag een andere film aan. Lumet injecteert z’n bloedstollende verhaal weliswaar met de nodige spanningsstoten (de overval zelf, Andy’s zoektocht naar geld), maar dat speelt nooit de boventoon. De personages zijn immers veel belangrijker en Lumet én nieuwbakken scenarist Masterson (wat een debuut!) zoomen dan ook in op hoe de diverse karakters - naast de twee broers spelen ook Andy’s liefje en de vader een niet onbelangrijke rol - zich tegenover elkaar verhouden en hoe zij de tragische gebeurtenissen verwerken. Wel beroept de film zich op een voorspelbaar vertelfoefje - het verhaal verloopt niet chronologisch en vaak krijgen we dezelfde situatie vanuit een ander oogpunt gepresenteerd - maar dat werkt hier geenszins storend; integendeel, door de non-lineaire structuur komen we slechts met mondjesmaat meer te weten over het hoe en het waarom van de overval.

Philip Seymour Hoffman is de ster van de film (zijn pragmatische gelach, zijn furieuze uitbarstingen!), maar ook Ethan Hawke maakt indruk als het morele geweten van de film. Albert Finney (als de getroffen vader) en Marisa Tomei (als de vrouw van de ene en de minnares van de andere broer) kleuren de bijrollen. ‘Before The Devil Knows You’re Dead’ is een meeslepend drama, dat vanaf de eerste minuut onder je huid kruipt en je niet meer loslaat tot de huiveringwekkende finale. Sober, maar efficiënt.

DVD-Recensie
In kwantiteit valt het extralijstje van ‘Before The Devil Knows You’re Dead’ misschien nogal schamel uit, maar in kwaliteit allerminst. Een making of van een klein halfuurtje voegt meer toe dan het gebruikelijke bejubelen van cast en crew, en wie graag nog meer background info wil, raden we graag de audiocommentaar van regisseur Sidney Lumet en de twee hoofdrolspelers Philip Seymour Hoffman en Ethan Hawke aan. Kortom: voor de fijnproevers.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray