Zoeken

War Of The Worlds

  • Cinevision.be/nl quoteert War Of The Worlds met een 2/5
  • Regisseur: Steven Spielberg
  • Cast: Tom Cruise, Dakota Fanning, Miranda Otto, Tim Robbins
  • Genre: Actie
  • Duur: 116 minuten
  • Releasedatum: 06-07-2005
  • DVD: 17-11-2005
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "War Of The Worlds"

Drie jaar na hun samenwerking voor de intelligente, heerlijk vermakelijke sciencefictionthriller ‘Minority Report’, slaan filmster Tom Cruise en bezige bij Steven Spielberg opnieuw de handen in elkaar voor ‘War Of The Worlds’, een hedendaagse versie van het klassieke sciencefictionverhaal, waarin de aarde aangevallen wordt door buitenaardse wezens. Deze remake wordt verteld vanuit het oogpunt van Ray Ferrier (Tom Cruise), een gescheiden, egoïstische havenarbeider, die een weekendje op z’n twee kinderen moet passen. Wanneer de invasie begint en Ray de wereld rondom hem ziet verdwijnen, trekt hij met z’n kinderen richting Boston, alwaar z’n ex-vrouw zich bevindt.

Na de sympathieke extra-terrestrials uit ‘Close Encounters Of The Third Kind’ en ‘E.T.’, acht Spielberg de tijd rijp vijandige aliens ten tonele te laten verschijnen. Spielberg mag dan al een begenadigd cineast zijn, het uitgangspunt van z’n nieuwste prent heeft te weinig om het lijf om te scoren met een indrukwekkende regie. Wie er zich ook achter de camera bevindt, ‘War Of The Worlds’ is en blijft een typische rampenfilm van dertien in een dozijn. Ook al bevat hij dan wel een donkerdere ondertoon en een ietwat grauwere uitstraling, toch kan dit het stroperige en voorspelbare verhaaltje niet maskeren en evengoed vervalt de prent naar het einde in enerverende en stereotiepe Hollywoodschmaltz. De dialogen zijn belegen en de personages zijn wandelende, eendimensionale karikaturen.

En de aliens? Die zijn uiteraard overvloedig aanwezig en hebben als voornaamste taak de vernietiging der mensheid. Tijdens hun allesverwoestende uitroeiingsmanoeuvres draait de effectenmolen op volle toeren. Er zijn kosten noch moeite gespaard om de aliens op overtuigende wijze in beeld te brengen, maar toch beperken de weliswaar verzorgd in beeld gebrachte spektakelscènes zich tot de eeuwenoude clichés; openbarstende gebouwen, massaoptochten, alle passeren ze de revue in deze vooral op z’n commerciële capaciteiten terende actiefilm.

Tom Cruise is een prima acteur, maar de rol van transformerende vader ligt hem niet. Hij beroept zich regelmatig op filmtraantjes om te verdoezelen dat hij moeite heeft de emotioneel beladen scènes geloofwaardig in beeld te brengen. Wél goed op dreef is Tim Robbins in een kort, maar opvallend optreden als eenzame kluizenaar, die een verzet tegen de aliens wil oprichten. In bijrollen is het verder nog uitkijken naar succesvol kindsterretje Dakota Fanning en ‘Lord Of The Rings’-actrice Miranda Otto. ‘War Of The Worlds’ is een traditionele zomerfilm; weinig verhaal, oninteressante personages, en enkel aandacht voor het spektakel. Jammer dat Steven Spielberg zich voor dergelijke oppervlakkigheid laat engageren!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray