Zoeken

The Weather Man

  • Cinevision.be/nl quoteert The Weather Man met een 3/5
  • Regisseur: Gore Verbinski
  • Cast: Nicolas Cage, Michael Caine, Hope Davis
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 102 minuten
  • Releasedatum DVD: 06-07-2006
  • Distributeur DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "The Weather Man"

Een job als weerman zou ons hoegenaamd niets zeggen. Elke dag gaan ze op zoek naar hogedrukgebieden, drukken ze iedereen met de neus op de feiten dat het vandaag weeral zal regenen en op de koop toe sluiten ze hun korte showtje graag af met een geforceerd grapje. We konden ons met de beste wil van de wereld dan ook niet voorstellen dat ‘The Weather Man’ een interessante film ging zijn.

Dave Spritz (Nicolas Cage) is een populaire weerman, die op het punt staat om van Chicago naar New York te verhuizen voor een met een rijkelijk loon bezaaide job. Op professioneel vlak is hij de crème de là crème, maar z’n privé-leven is één grote puinhoop. Nog steeds ligt hij verwikkeld in een pijnlijke scheiding met Noreen (Hope Davis), z’n vader (Michael Caine) heeft nog maar enkele maanden te leven, z’n dochter wordt gepest op school en z’n zoon sukkelt in de handen van een pedofiel.

‘The Weather Man’ kan niet verstoppen dat hij maar bijzonder weinig om het lijf heeft en eigenlijk nauwelijks een verhaal vertelt. Gore Verbinski, bekend van onder andere ‘The Ring’ en ‘Pirates Of The Caribbean’, liet de blockbusters voor een keertje achterwege en speelde gezwind leentjebuur bij genrespecialisten Alexander Payne en vooral Wes Anderson. Net als bij de films van die twee cineasten pakt Verbinski sporadisch uit met een hilarische set-up en een nog geestigere uitwerking. Het grote verschil zit ‘m in het feit dat er van ‘The Weather Man’ onder de oppervlakte bitterweinig overblijft. Je lacht af en toe met de lotgevallen van het personage, maar je gaat absoluut niet meeleven met z’n melodramatische gebeurtenissen. Bovendien kent het verhaal enkele overbodige zijlijnen, die vaak het tempo nog meer uit de film halen en ervoor zorgen dat de prent flirt met de ongeloofwaardigheid.

Nicolas Cage is goed op dreef, al laat hij dit keer - hoe opmerkelijk ook! - al z’n tics achterwege en vertolkt hij z’n personage op een minzame, haast overrealistische manier. Michael Caine is immer sterk, al wordt de mogelijkheid van zijn karakter niet ten volle benut; het voelt zelfs bij momenten alsof zijn personage erbij gesleurd is om nog meer uitwerkingen te kunnen creëren. Verder is het ook nog uitkijken naar een leuk optreden van Hope Davis en de opvallende verschijning van Nicholas Hoult, enkele jaren terug nog in ‘About A Boy’.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray