Zoeken

A Wedding

  • Cinevision.be/nl quoteert A Wedding met een 3/5
  • Regisseur: Robert Altman
  • Cast: Desi Arnaz Jr., Carol Burnett, Vittorio Gassman
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 119 minuten
  • Releasedatum DVD: 30-06-2006
  • Distributeur DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "A Wedding"

Levende legende Robert Altman kan reeds terugkijken op een imposante, bijna zestigjarige carrière, waarin hij ups and downs heeft gekend, resulterend in zowel meesterwerken als misbaksels. ‘A Wedding’, een sociale satire uit 1978, behoort tot z’n betere werk. Hoewel de prent enkele mindere momenten doormaakt en een ietwat mager uitgevallen finale bevat, staat hij garant voor twee uur geestig entertainment.

Muffin Brenner (Amy Stryker), dochter van een nouveaux riches familie uit het zuiden, huwt met Dino Corelli (Desi Arnaz Jr.), de zoon van een steenrijk, aristocratisch matriarchaat met maffiaconnecties. Hun luxueuze in grand chique badende huwelijksfeest ontaardt al snel in een ware nachtmerrie als de grootmoeder van Dino sterft net voor de plechtigheid, de bruidegom toegeeft dat hij met de zus van de bruid naar bed is geweest en de niet welkome nonkel van de bruidegom plots voor de deur blijkt te staan.

‘A Wedding’ wordt gekenmerkt door een uitstekende, snedige regie, zoals we die van Robert Altman gewend zijn. Als geen ander is hij een meester in de ensemblecinema en weet hij de focus achtereenvolgens op de belangrijkste personages te leggen. Zijn regie is tot in de puntjes verzorgd, waardoor we als kijker een uitgebreid en duidelijk beeld krijgen van de twee verschillende families. Altman is ook verantwoordelijk voor het veelgelaagde scenario, dat in z’n eerste uur beduidend sneller vooruit gaat dan naar het einde toe. Zo verliest het verhaal een beetje z’n scherpte in de ietwat ongebalanceerde finale. Wel schept Altman een waaier aan interessante personages; een deel ervan zijn dermate karikaturaal, maar tegelijkertijd zo herkenbaar dat we Altman alleen maar kunnen complimenteren.

Zoals vaker doet hij een beroep op een hele reeks bekende en minder bekende, maar vooral getalenteerde acteurs. De beste vertolkingen zijn afkomstig van Carol Burnett, Vittorio Gassman, Geraldine Chaplin en John Cromwell als de oude bisschop. Verder treden ook Desi Arnaz Jr., Mia Farrow, Lauren Hutton en Lillian Gish op in de bijrollen. ‘A Wedding’ is vintage Altman; dat alleen al is een compliment!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray