Zoeken

Whale Rider

  • Cinevision.be/nl quoteert Whale Rider met een 4/5
  • Regisseur: Niki Caro
  • Cast: Keisha Castle-Hughes, Rawiri Paratene, Vicky Haughton, Cliff Curtis
  • Genre: Melodrama
  • Duur: 101 minuten
  • Releasedatum: 01-10-2003
  • DVD: 28-01-2004
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Whale Rider"

‘Whale Rider’ is een absolute, misschien wel de ultieme zakdoekenfilm. De film speelt met emoties, maar maakt niet de cruciale fout om emoties te verwarren met sentimentaliteit.

In ‘Whale Rider’ wordt erg gevoelig omgesprongen met traditionele waarden, waardoor de film meteen een speciaal plaatsje verdient in ieders collectie. Geen overdreven gedramatiseer, geen onnodig nu-moeten-de-tranen-komen gepreek, maar wel een zeer menselijke, aangrijpende schets over een jong meisje, vechtend om de liefde en het respect van haar grootvader te verdienen. De helft van het filmminnend publiek zal bij dit charmante, soms droevige, dan speels opgewekte relaas door elkaar geschud zijn, de kluts kwijt.

Het verhaal speelt zich af in Whangara, alwaar de inwoners geloven af te stammen van Paikea, die na een accident op zee toch de kust bereikte door aan te spoelen op de rug van een walvis. Huidig opperhoofd is Koro (Rawiri Paratene). De enige opvolger voorhanden is zijn kleindochter Pai (een prachtrol van Keisha Castle-Hughes), een elfjarig meisje dat ervan overtuigd is dat zij in de toekomst het Whangara-volk zal leiden. Koro weigert dit echter te aanvaarden, een troonsopvolger moet mannelijk zijn. Pai doet alles wat ze kan om in gratie te vallen bij haar grootvader, die intussen op zoek is naar een potentiële mannelijke opvolger.

‘Whale Rider’ focust zich op het echt bestaande Maori-volk. De regie van Niki Caro is nagenoeg perfect, het scenario bevat geen clichés en er zijn zowel duistere, als erg vertederende momenten. De vertolking van youngster Keisha Castle-Hughes is een Oscar waardig, alsook Rawiri Paratene als grootvader integer, overtuigend overkomt. ‘Whale Rider’ kent een sprankelende soundtrack van Lisa Gerrard en baadt in een heldere fotografie van Leon Narbey. Noem ons softies, maar van deze ‘Whale Rider’ hebben wij enorm genoten. Erg knap!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray