Zoeken

Where The Truth Lies

  • Cinevision.be/nl quoteert Where The Truth Lies met een 4/5
  • Regisseur: Atom Egoyan
  • Cast: Kevin Bacon, Alison Lohman, Colin Firth
  • Genre: Thriller
  • Duur: 107 minuten
  • Releasedatum: 04-01-2006
  • DVD: 23-11-2006
  • Distributeur: Les Films De L'Elysée
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Where The Truth Lies"

Egyptisch cineast Atom Egoyan brak in 1997 definitief door met het vakkundig ingeblikte, maar danig overroepen drama ‘The Sweet Hereafter’. Later volgden nog ‘Felicia’s Journey’ en ‘Ararat’ vooraleer hij in 2005 aandraaft met ‘Where The Truth Lies’, een verrassend sterke dramatische thriller, waarin Egoyan wederom goochelt met tijdsconventies maar er dit keer toch in slaagt een coherent en samenhangend verhaal te presenteren.

Lanny Morris (Kevin Bacon) en Vince Collins (Colin Firth) zijn anno 1957 de meest geliefde entertainers van de Verenigde Staten. Samen vormen ze een door het publiek gesmaakte tandem, waarin Lanny de rol van uitbundige komiek voor z’n rekening neemt, terwijl Vince fungeert als koele en beheerste aangever. Aan hun succes lijkt geen einde te komen; ze zijn rijk, hebben ontzettend veel macht en blijven immens populair. Maar dan duikt er op onverklaarbare wijze plots het lijk van een twintigjarig meisje op in hun hotelkamer. Meer dan vijftien jaar na deze onthutsende gebeurtenis, die meteen ook het einde betekende van de samenwerking tussen de twee topkomieken, besluit schrijfster Karen O’Connor (Alison Lohman) zich op de zaak te storten om er een roman aan te wijden. Ze wil de waarheid uit de doeken doen en probeert Lanny en Vince aan het praten te krijgen.

Aan de hand van een hele reeks flashbacks komen we als kijker beetje bij beetje te weten hoe de vork uiteindelijk in de steel zat. Voorspelbaar is Egoyans scenario allerminst aangezien hij op het einde zelfs kiest voor een onverwachte twist - misschien een overbodige, maar gelukkig geen ongeloofwaardige. Het verhaal is ijzig kalm opgebouwd en de spanning neemt steeds maar toe. Nog zo’n zeldzaamheid in het hedendaagse thrillergenre is de uitgebreide uitwerking van de protagonisten; Egoyan wil duidelijk maken wie z’n karakters zijn, wat hun motieven zijn en bovendien wat hun grote zwaktes zijn. Hij vertelt een donker verhaal en schuwt daarbij de negatieve kantjes van z’n personages niet. De mise-en-scène is buitengewoon en met een charmante flou artistique weet Egoyan moeiteloos de sfeer van zowel de swinging fifties als die van de losbandige jaren zeventig voor te stellen.

Kevin Bacon en Colin Firth lijkt dan wel een ongewoon duo, beide supersterren leveren sterke acteerprestaties en weten hun dubbelzinnige karakters op uitstekende wijze te vatten. Alison Lohman heeft op jonge leeftijd al een mooie carrière uitgebouwd en met ‘Where The Truth Lies’ kan ze met trots nog een aanrader aan dat lijstje toevoegen. En ondanks haar prille leeftijd is het vooral haar vertolking die dagen na het bekijken van deze beklijvende film nog steeds op je netvlies gebrand blijft!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray