Zoeken

The Wicker Man

  • Cinevision.be/nl quoteert The Wicker Man met een 1/5
  • Regisseur: Neil LaBute
  • Cast: Nicolas Cage, Ellen Burstyn, Leelee Sobieski
  • Genre: Thriller
  • Duur: 107 minuten
  • Releasedatum: 18-10-2006
  • DVD: 09-01-2007
  • Distributeur: BFD
  • DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "The Wicker Man"

Het gaat niet goed met Nicolas Cage. De steracteur draafde het afgelopen jaar bijna uitsluitend op in tegenvallende producties (‘World Trade Center’!) en z’n vertolkingen stonden amper in de schaduw van z’n briljante prestaties uit pakweg ‘Adaptation’ en ‘Matchstick Men’. Met ‘The Wicker Man’, gebaseerd op de gelijknamige cultklassieker uit 1973, hoopt hij daar verandering in te brengen.

Driewerf helaas; deze pompeuze en hopeloos uitleggerige occulte horrorthriller is niet meer dan een lauw doorslagje van wat het origineel zo’n ongelooflijke dynamiek gaf. De film uit 1973 was shockerend, inventief en bovenal bijzonder - een ander woord kunnen we echt niet gebruiken. In ‘The Wicker Man’ anno 2006 werd heel wat van het occulte en van de bizarre erotische intermezzo’s vervangen door goedkope en oninteressante schrikeffecten. Het resultaat is dan ook een erg braaf binnen de lijntjes kleurende thriller met een excentrieke finale, waarbij de doorgewinterde kijker meermaals z’n schouders zal ophalen en de sporadische filmfan teleurgesteld zal worden door het ietwat van de norm afwijkende, maar rechtstreeks uit het origineel overgenomen einde.

‘The Wicker Man’ vertelt het verhaal van politieagent Edward Malus (Nicolas Cage), die na jaren stilte plotseling een brief krijgt van z’n ex-verloofde Willow (Kate Beahan). Zij vertelt hem dat ze indertijd terug naar haar geboortedorpje getrokken is, alwaar ze bevallen is van een dochter: Rowan. Rowan blijkt echter ontvoerd te zijn en niemand weet waar ze haar kunnen vinden. Het liefst van al zou Edward de zaak gewoon naast zich neerleggen, maar hij besluit toch richting Willow te trekken en op zoek te gaan naar haar verdwenen dochter. Willow blijkt echter te wonen op een privé-eiland, alwaar vrouwen de broek dragen en leven in een mysterieuze sekteachtige vorm.

Regisseur Neil LaBute, in een vorig leven verantwoordelijk voor de heerlijk satirische thrillerkomedie ‘Nurse Betty’ maar daarna nooit meer op niveau gekomen, kiest voor een erg droge, onpersoonlijke aanpak en weet nergens de kijker echt mee te slepen. Het is allemaal niet spannend, het interesseert ons helemaal niet wat er met de personages te gebeuren staat en de veelvuldige zwartwitscènes (flashbacks en dromen!) creëren alleen maar ergernis. Met het scenario van Anthony Shaffer - de scenarist van de originele versie - kan je veel kanten uit voor een modernere en minder experimentele update, maar wat LaBute ermee gedaan heeft, tart alle verbeelding. Zielloos en ridicuul zijn dan ook de enige twee gepaste adjectieven bij deze hedendaagse versie van ‘The Wicker Man’.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray