Zoeken

The Wild

  • Cinevision.be/nl quoteert The Wild met een 2/5
  • Regisseur: Steve Williams
  • Cast: Kiefer Sutherland, James Belushi, Janeane Garofalo
  • Genre: Animatie
  • Duur: 83 minuten
  • Releasedatum: 12-04-2006
  • DVD: 27-09-2006
  • Distributeur: Walt Disney Studios
  • DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "The Wild"

In navolging van ‘Madagascar’, waarin enkele wilde dieren de benen namen, heeft Walt Disney anno 2006 ook zijn antwoord klaar: ‘The Wild’.

Ryan is een leeuwenwelpje, die volledig in de schaduw van z’n vader Samson leeft, een leeuw die ooit koning van de wildernis was maar nu sterattractie is in de lokale zoo. Wanneer de jonge Ryan er maar niet in slaagt om een angstaanjagende brul te produceren, heeft hij het gevoel dat hij z’n vader teleurstelt. In plaats van de tijd z’n werk te laten doen, neemt Ryan de benen en komt hij terecht op een transport richting Afrika. Z’n vader trommelt echter enkele vrienden op - een giraf, een koala, een slang en een buidelrat - en samen zetten ze de zoektocht naar Ryan in.

Niet alleen ‘Magadascar’ is een serieuze inspiratiebron gebleken, ook roept dit verhaal verschillende herinneringen op aan ‘Finding Nemo’. Maar waar toen alle waterdieren de revue passeerden, is het nu de beurt aan wilde junglebeesten. Het scenario van ‘The Wild’ heeft echter maar bitter weinig te bieden; de prent is maar zelden grappig en de weinige humor zie je steevast van ver aankomen. Wel opvallend is de afwezigheid van filmpersiflages; waar hedendaagse animatiefilms tjokvol verwijzingen naar Amerikaanse blockbusters bevatten, heeft deze ‘The Wild’ nergens de ambitie te scoren met een geparodieerde grap.

Dit heeft echter als minpunt dat er nauwelijks iets te beleven valt. Want het verhaal - als we onszelf eufemistisch uitdrukken, kunnen we de premisse van deze tekenfilm wel een verhaal noemen - heeft eigenlijk totaal niets te bieden. Het lijkt allemaal nergens over te gaan, waardoor je ook nooit met de hoofdpersonages meeleeft. Het kan ons geen sikkepit schelen dat die dieren nog nooit de Statue of Liberty gezien hebben, maar toch spendeert de film zo’n klein kwartiertje rond de zoektocht naar het legendarische, Amerikaanse symbool.

De stemmenregie is ook niet om over naar huis te schrijven. Kiefer Sutherland is duidelijk nog niet uitgeslapen na z’n vele ’24’-avonturen, en ook James Belushi en Janeane Garofalo schieten ruim tekort. Liefhebbers van animatiefilms en sprekende dieren zullen ook bij ‘The Wild’ hun plezier niet opkunnen, wij waren echter blij toen het gedaan was.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray