Zoeken

Wimbledon

  • Cinevision.be/nl quoteert Wimbledon met een 3/5
  • Regisseur: Richard Loncraine
  • Cast: Paul Bettany, Kirsten Dunst, Sam Neill, Jon Favreau
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum: 10-11-2004
  • DVD: 10-03-2005
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Wimbledon"

‘Wimbledon’ is de eerste film in de geschiedenis over het gelijknamige, wereldbefaamde tennistornooi, die bovendien deels opgenomen werd tijdens het daadwerkelijke tornooi in 2003.

Peter Colt (Paul Bettany) is een Britse tennisser, die ooit 11e stond op de wereldranglijst maar intussen weggezakt is naar een onopvallende 119e plaats. Peter voelt zich op 32-jarige leeftijd rijp om de racket aan de kant te leggen, maar wel pas na het aanstormende Wimbledontornooi, waarvoor hij tot z’n grote verbazing een wildcard gekregen heeft. Daar maakt hij per abuis kennis met de jonge Amerikaanse tennisster Lizzie Bradbury (Kirsten Dunst), een rijzende ster aan het firmament en typisch enfant terrible, die voor de eerste keer deelneemt maar niet onder stoelen of banken steekt dat ze gekomen is om te winnen.

‘Wimbledon’ volgt de gebeurtenissen van de twee hoofdpersonages, waartussen zich een onvermijdelijke romance ontwikkelt. Het mag dan allemaal zo voorspelbaar zijn als de gemiddelde Vlaamse soap, de formule werkt wonderwel. Cineast Richard Loncraine houdt er een rustige, aangename regie op na, die de kijker voldoende tijd gunt om kennis te maken met de verschillende personages en ons tevens een blik laat werpen achter de schermen van het Wimbledontornooi. Ook zijn de verschillende tennisscènes bijzonder knap in beeld gebracht en wordt er voldoende gezonde spanning gecreëerd. ‘Wimbledon’ valt misschien nog het best te omschrijven als een mooie aaneenschakeling van vertederende en sportieve momentjes, waarin haast altijd de twee hoofdpersonages centraal staan. Als Brits product valt er uiteraard ook heel wat af te lachen, ook hier is de humor van een aangename en bovenal geestige soort, die zelfs bij de grootste zuurpruim een spontane glimlach zou kunnen toveren.

De acteurs staan wonderwel aandoenlijk te acteren. Hoewel Kirsten Dunst zich van haar beste kant laat zien en een opmerkelijke prestatie neerzet, is het toch Bettany die de show weet te stelen. Paul Bettany heeft de nodige uitstraling om aan het karakter van Peter Colt een aangename meerwaarde te schenken. Bijrollen zijn er weggelegd voor Jon Favreau als de zenuwachtige manager, Sam Neill als Lizzie’s ietwat conservatieve vader en James McAvoy als Peters broer. ‘Wimbledon’ is als een vochtige kus op de wang: charmant en hartverwarmend, maar jammer genoeg even vlug weer voorbij!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray