Zoeken

Windkracht 10: Koksijde Rescue

  • Cinevision.be/nl quoteert Windkracht 10: Koksijde Rescue met een 2/5
  • Regisseur: Hans Herbots
  • Cast: Kevin Janssens, Veerle Baetens, Koen De Bouw, Warre Borgmans
  • Genre: Actie
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum: 11-10-2006
  • DVD: 06-03-2007
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Bridge Entertainment Group
Bekijk de cover van de film "Windkracht 10: Koksijde Rescue"

Voorspelbaar. Dat was het eerste woord dat door ons hoofd spookte na de voorstelling van ‘Windkracht 10: Koksijde Rescue’, gebaseerd op de gelijknamige televisieserie en de duurste Vlaamse film aller tijden - voor zolang het duurt uiteraard, want de laatste paar jaar hebben Vlaamse filmmakers precies meer ambitie om elkanders budget te overtreffen dan daadwerkelijk een goede film te draaien.

Dat gevoel hadden we ook weer bij deze zoveelste Vlaamse blockbuster op een relatief korte tijd. Ja, af en toe krijg je een spektakelscène, af en toe wordt er eens iets opgeblazen en zelfs heel sporadisch merk je zelfs een goedgemaakte spanningscène, maar het merendeel van de tijd zit je jezelf af te vragen waarom dit niet met een goedkoper budget gedraaid kon worden. Het scenario kan toch zo duur niet geweest zijn? Veel geld zouden wij er anders niet voor over hebben, want het staat bol van de clichés; de romance tussen de tegenpolen, de rebel die plots held wordt, de mannen die uiteindelijk als één blok achter elkaar staan, het slepende trauma waar eindelijk een eind aan komt, … het passeert allemaal de revue en je ziet het steeds weer van kilometers ver aankomen.

‘Windkracht 10’ bestaat ook veelal uit dezelfde tussenstukken; steeds weer trekt de Sea King eropuit, telkens loopt alles prima af en lijkt het nogal veel op spielerei en altijd wordt het ondersteund door een sympathiek deuntje, zoals onder andere ‘The Passenger’ van Iggy Pop, dat voor de gelegenheid gecoverd werd door de Vlaamse rockgroep Absynthe Minded.

Het moet niet gezegd dat de cast opnieuw bestaat uit de kruin van de Vlaamse acteerwereld, al is het opvallend dat de hoofdrol weggelegd is voor een nieuwkomer, namelijk Kevin Janssens. Hij wordt geflankeerd door onder andere Veerle Baetens, Koen De Bouw, Axel Daeseleire, Tine Reymer, Stan Van Samang, Jelle Cleymans, Ludo Busschots, Vic De Wachter en Warre Borgmans. Deze laatste drie hernemen hun rol uit de tv-serie. ‘Windkracht 10: Koksijde Rescue’ is een blockbuster als de meeste andere; spectaculair, onuitgewerkte karakters en een routineus verloop. We zeiden het al: voorspelbaar.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray