Zoeken

Wise Guys

  • Cinevision.be/nl quoteert Wise Guys met een 2/5
  • Regisseur: Brian De Palma
  • Cast: Danny De Vito, Joe Piscopo, Harvey Keitel, Dan Hedaya
  • Genre: Misdaadkomedie
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum DVD: 11-01-2006
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Wise Guys"

Harry Valentini (Danny DeVito) en Moe Dickstein (Joe Piscopo) zijn al sinds jaar en dag de beste vrienden. De twee zijn in werkelijkheid niet meer dan een stelletje lowlifes, werkzaam voor misdaadkoning Anthony Castelo (Dan Hedaya). Wanneer Harry Moe weet te overhalen om geld te stelen van Castelo, beginnen pas echt de problemen. Zeker wanneer de twee samen op de vlucht gaan, maar tegelijkertijd de opdracht hebben gekregen elkaar om het hoekje te helpen.

‘Wise Guys’ bevat een oppervlakkig scenario, gelijkaardig aan dat van de gemiddelde televisiekomedie. De karakters zijn leeg en veel plotwendingen erg voorspelbaar. Toch bevat deze prent enkele fantastische scènes: de ’Are you talkin’ to me?’-monoloog, het starten van de auto in slow motion, de schietpartij in de kerk, … Maar tegenover elk van deze kleine, haast geniale momentjes stapelen eindeloze clichés zich op, draaft scenarist George Gallo aan met hopeloos belegen grappen en maken hoofdrolspelers Danny DeVito en Joe Piscopo zich schuldig aan onvergeeflijke overacting. Hoewel je indruk hebt dat zowel DeVito als Piscopo, wiens carrière nooit echt van de grond is geraakt, zich merkbaar staan te amuseren, hebben ze nergens een echt mooi acteermoment. Ook meer gevestigde waarden als Harvey Keitel en Dan Hedaya gaan zwaar over the top.

Het is een beetje onduidelijk of De Palma resoluut wilde kiezen voor een kitscherige, danig overdreven screwballkomedie of voor een meer onkreukbare, interessante misdaadkomedie. Feit is dat de regisseur in het serieuzere misdaadwerk (cfr. ‘Scarface’, ‘Carlito’s Way’) veel indrukwekkender weet uit te pakken dan met een stereotiep, weinig opzwepend niemendalletje als deze ‘Wise Guys’!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray