Zoeken

Witness For The Prosecution

  • Cinevision.be/nl quoteert Witness For The Prosecution met een 3/5
  • Regisseur: Billy Wilder
  • Cast: Tyrone Power, Marlene Dietrich, Charles Laughton
  • Genre: Drama
  • Duur: 124 minuten
  • Releasedatum: tba
  • DVD: tba
  • Distributeur: tba
  • DVD: MGM Home Entertainment
Bekijk de cover van de film "Witness For The Prosecution"

Toen Billy Wilder in volle oorlogstijd vluchtte naar Parijs en vervolgens naar de Verenigde Staten, had geen enkele douanebeambte kunnen vermoeden dat Wilder zo’n eminentie zou worden. Al snel reeg hij enkele klassieke meesterwerken aaneen, waaronder ‘Double Indemnity’, ‘Sunset Boulevard’ en ‘Stalag 17’. In 1957 waagde hij zich voor het eerst aan een rechtbankdrama: het op een succesvol toneelstuk van Agatha Christie gebaseerde ‘Witness For The Prosecution’.

Wanneer Leonard Vole (Tyrone Power) beschuldigd wordt van de moord op een oud, rijk vrouwtje dat hem bovendien een half fortuin nalaat, wendt hij zich tot de diensten van de eminente strafpleiter Wilfrid Robarts (Charles Laughton). Robarts is echter net uit het ziekenhuis ontslagen en er is hem aangeraden geen zware, belangrijke zaken meer te pleiten. Toch interesseert de zaak van Vole hem, zeker wanneer hij erachter komt dat er maar één getuige is: Christine Vole (Marlene Dietrich), die vrouw van de verdachte. Robarts besluit de zaak toch aan te nemen, maar is bijzonder verbaasd als Christine opdaagt als getuige voor de aanklager.

De sfeer zit raak, het verhaal ontplooit zich langzaam maar onderhoudend en tijdens de grand finale heeft de film nog enkele verrassingen in petto. Wilder bezondigt zich een beetje aan teveel achtergrond door bijvoorbeeld de beginnende romance tussen het Vole-koppel te gedetailleerd in beeld te brengen aan de hand van een langdurige flashback en ook in de rechtzaal ontbreekt het aan echt krachtige woordspelletjes tussen advocaten en ondervraagden.

Maar alle scènes die zich in het gebouw van Vrouwe Justitia afspelen worden uitstekend rechtgehouden door de uitmuntende vertolking van Charles Laughton, die schijnbaar meer interesse koestert voor z’n pillendoosjes en toekijkende verpleegster dan voor een hitsig vragenvuurtje met getuigen of verdachten. Marlene Dietrich is eveneens prima op dreef, terwijl Tyrone Power zich op nogal routineuze wijze van z’n taak kwijt. ‘Witness For The Prosecution’ mag dan wel een rechtbankdrama zijn, de personages zijn stukken interessanter dan de uitkomst van de zaak.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray