Zoeken

World Trade Center

  • Cinevision.be/nl quoteert World Trade Center met een 1/5
  • Regisseur: Oliver Stone
  • Cast: Nicolas Cage, Michael Peña, Maggie Gyllenhaal, Maria Bello
  • Genre: Drama
  • Duur: 127 minuten
  • Releasedatum: 20-09-2006
  • DVD: 25-01-2007
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "World Trade Center"

Komt het niet allemaal een beetje te snel? Het is een vraag, die je jezelf oprecht zou kunnen stellen, maar toch hebben de Hollywoodbonzen slechts een kleine vijf jaar gewacht vooraleer de schokkende en verwoestende aanslagen in filmvorm te presenteren.

De eerste die z’n kans mocht gaan was Paul Greengrass, die met ‘United 93’ een vakkundige reconstructie in beeld bracht maar in wezen weinig toevoegde tot wat we reeds op nieuwsmarathons en in andere gespecialiseerde documentairereeksen te zien kregen. Een paar maanden later is het aan Oliver Stone, het enfant terrible van de Amerikaanse cinema. En daarom was het uitkijken naar ‘World Trade Center’, het waar gebeurde verhaal over twee Port Authority officiers, die een lange tijd onder de brokstukken gevangen zaten, veel nadrukkelijker. Zou Oliver Stone opnieuw enkele heilige huisjes instampen, zou hij z’n voortdurende kritiek op Amerika sublimeren in een aangrijpend, maar kritisch drama?

Het antwoord is, met spijt in het hart, een volmondige nee. We hebben nog niet veel regisseurs zichzelf zien verloochenen, maar Oliver Stone heeft het net gedaan. ‘World Trade Center’ is een brave, zwaar sentimentele - we zouden zelfs het woord stroperig durven gebruiken - en lichtsaaie reconstructie, waarin niet meteen de twee centrale politieagenten de hoofdrollen spelen, maar veeleer hun paniekerige vrouwen aan het thuisfront, eindeloze idyllische flashbacks over hoe mooi hun leven wel niet is én zelfs een met een fles water zwaaiende Christusfiguur. Uiteraard is het ware verhaal bijzonder aangrijpend, maar wat Stone ermee aanvangt, overstijgt nergens de oertraditionele emo-cinema, waar Hollywooddrama’s al sinds lange tijd mee kampen.

Voor Nicolas Cage en Michael Pena moet het niet makkelijk geweest zijn. De twee acteurs liggen voor driekwart van de film onder het puin en krijgen bijgevolg nooit een echt acteermoment. Je ziet enkel hun gezichten en die zijn zo mogelijk nog emotielozer dan de tronie van Steven Seagal in een huilbui. Waarmee we uiteraard niet willen beweren dat Cage en Pena hun best niet doen; het is gewoon geen eerbare rol om een treffende vertolking te leveren. Wel goed op dreef zijn Maggie Gyllenhaal en Maria Bello, al doen hun personages net hetzelfde als wat iedereen zou doen in hun situatie: wachten bij de telefoon, slapen en ijsberen. ‘World Trade Center’ vertelt een interessant verhaal op zo’n clichématige wijze, zodat we nauwelijks konden geloven dat Oliver Stone hier verantwoordelijk voor is.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray