Zoeken

The Wrong Man

  • Cinevision.be/nl quoteert The Wrong Man met een 3/5
  • Regisseur: Alfred Hitchcock
  • Cast: Henry Fonda, Vera Miles, Anthony Quayle
  • Genre: Drama
  • Duur: 101 minuten
  • Releasedatum DVD: 05-01-2005
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "The Wrong Man"

Manny Balestrero (Henry Fonda) houdt er een modaal leventje op na; hij is gelukkig getrouwd met Rose (Vera Miles) en heeft twee kapoenen van zonen. Z’n kost verdient ie als muzikant in de Stork Club. Z’n rustige, armtierige leventje wordt danig opgeschud als hij plotseling beschuldigd wordt van verschillende overvallen. Zichtbaar geïrriteerd, belandt Manny onschuldig in de gevangenis en besluit hij - samen met z’n advocaat (Anthony Quayle) en mentaal zwaar gefrustreerde vrouw - er alles aan te doen om z’n onschuld te bewijzen.

Voor het eerst in z’n carrière, pakte master of suspense Alfred Hitchcock in 1956 uit met een waar gebeurd verhaal, dat hij naar eigen zeggen nog ongelooflijker vond dan het gros van z’n van de nodige onvoorspelbare plotwendingen bolstaande thrillers. Hij bewijst zich een meester der manipulatie door een sterk opgebouwd eerste deel, waarin vooral de spanning centraal staat en de kijker meegezogen wordt in de mentale strijd van het hoofdpersonage. Dat hij het in de finale lichtjes laat afweten en opteert voor een meer psychologische uitdieping van de karakters en hun frustraties, is jammer en haalt het tempo uit een tot dan toe knap opgebouwde thriller. Dat Hitchcock bovendien maar weinig van de eigenlijke rechtszaak in beeld brengt, is eveneens spijtig.

Daartegenover staan echter de voortreffelijke vertolkingen, aangevoerd door een immer overtuigende Henry Fonda. Als geen ander weet hij gestalte te geven aan de zwaar geteisterde Jan Modaal, die in een voor hem ondenkbare situatie terechtkomt. Vera Miles is eveneens overtuigend als z’n mentaal zwakke vrouw en Anthony Quayle overtuigt als z’n vastberaden advocaat. ‘The Wrong Man’ is geen Hitchcock grand cru, maar beslist interessant genoeg voor een aangename kijkbeurt.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray