Zoeken

Appaloosa (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Appaloosa (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Ed Harris
  • Cast: Ed Harris, Viggo Mortensen, Renée Zellweger
  • Genre: Western
  • Duur: 114 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 26-08-2009
  • Distributeur Blu-ray: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Appaloosa (Blu-ray)"

Elke western gaat om camaraderie. De al dan niet ongewone vriendschap tussen een oude rot en zijn rechterhand, twee revolverhelden die samen een laatste queeste tegemoet gaan of zelfs rivalen die verbonden zijn door een diep wederzijds respect, het zijn de steunpilaren van een goede western. En ga maar na, elke grote (o.a. ‘Unforgiven’, ‘Butch Cassidy & The Sundance Kid’, ‘Open Range’) heeft ze.

De vriendschap in ‘Appaloosa’ is er één tussen sheriff Virgil Cole (Ed Harris) en zijn hulpje Everett Hitch (Viggo Mortensen). Hun duiten verdienen ze door bad guys de dorpen uit te jagen die hen daarvoor inhuren. Of je hen nu ordehandhavers noemt, of killers, maakt daarbij weinig verschil, want de twee deinzen er geen seconde voor terug om hun blaffer uit de holster te halen. Ook niet als ze oog in oog staan met rancher Randall Bragg (Jeremy Irons), die het dorpje Appaloosa terroriseert. Voor opschudding zorgt evenwel de komst van Allison French (Renée Zellweger), een dame die niet op haar mondje gevallen is en niet zinnens is om zichzelf te prostitueren (het meest beoefende beroep door vrouwen in westerns). Niet alleen weet ze de mannen gezwind rond haar vinger te draaien, ook speelt ze willens nillens een rol in de uitkomst van de aangekondigde tweespalt.

Na ‘Pollock’ is dit de tweede film waarbij Ed Harris ook achter de camera de honneurs waarneemt, en andermaal doet hij dat uitstekend. De sfeer van de ouderwetse western opwekkend moet ‘Appaloosa’ het niet hebben van vernieuwende genre-injecties, maar wel van de clichés die reeds in de jaren zestig het genre definieerden. Dat hoeft geenszins een belediging te zijn, want aan sommige genres zijn nu eenmaal conventies gebonden. Zelfs de ongeoefende kijker weet dat een confrontatie twee uur lang nakend is, maar het vraagt een puik verteller als Harris om de tussentijd boeiend te houden. Dat doet hij echter niet met geweld (fascinerend om zien hoe weinig kogels er afgevuurd worden), maar met humor en romantiek.

Die speelse toon haalt hij niet zozeer uit het archetypische verhaal, als wel uit de personages die het bevolken. Ed Harris straalt als oude gunslayer die veel meer gezien heeft dan goed voor ‘m is en als geen ander weet hoe om te gaan met zijn tegenstanders, maar tegelijk een analfabeet is die niet weet hoe om te gaan met vrouwen, en met de Engelse taal. Zijn enigmatische sidekick - met bravoure gespeeld door Mortensen - treedt dan ook op meer dan één manier op als zijn rechterhand. De enige die een beetje uit de toon valt, is Renée Zellweger, die haar Americana-accent nog eens van stal haalt. Haar rol eist vooral in de meer slepende tweede helft iets te veel aandacht op, vooral omdat haar personage niet voldoende inhoud heeft om een nevenplot te dragen. Een kleine smet op een voorts blinkend blazoen.

Extra’s (Blu-ray): naast een audiocommentaar van regisseur en hoofdrolspeler Ed Harris vinden we ook tal van korte featurettes terug, waaronder eentje over de personages, de historische accuraatheid en vooral over Dean Semler, de cinematograaf van ondermeer ‘Dances With Wolves’ die nu na lange tijd opnieuw zijn tanden in het westerngenre zet. Als kers op de taart: een set verwijderde scènes.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray