Zoeken

Australia

  • Cinevision.be/nl quoteert Australia met een 4/5
  • Regisseur: Baz Luhrmann
  • Cast: Nicole Kidman, Hugh Jackman, Brandon Walters, David Wenham
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 165 minuten
  • Releasedatum: 17-12-2008
  • DVD: 07-04-2009
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Australia"

Dat regisseur Baz Luhrmann en hoofdactrice Nicole Kidman goeie maatjes zijn moge duidelijk wezen. De actrice die eerder al met de visuele Australische kunstenaar samenwerkte (‘Moulin Rouge!’) zegde toe nog voor ze één letter script gelezen had en tevens overtuigde ze Jackman om mee te spelen terwijl die toen nog niet eens van het project gehoord had. Haar motivatie, waarmee ze ook haar tegenspeler over de streep trok, was eenvoudig: “Bazzy regisseert”. En dat is te merken aan elk shot uit dit bijna drie uur durend avonturenepos, dat zich afspeelt voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoewel de visuele, energierijke bombast uit klassieke voorgangers ‘Romeo + Juliet’ en ‘Moulin Rouge!’ een beetje getemperd is, ziet elk beeld er nog altijd uit om in te lijsten.

Kidman kruipt in de huid van de Britse aristocratische Lady Sarah Ashley, die het beu is dat haar man meer tijd doorbrengt in het verre Australië dan op het Engelse vasteland. Ze besluit hem achterna te reizen om te ontdekken dat hij vermoord is door een lokaal Aboriginalstamhoofd. Tenminste, dat willen de Australische veehoeders haar wijsmaken, want stiekem willen die de ranch van Sarah’s overleden echtgenoot inpikken en alzo hun baas King Carney (Bryan Brown) de alleenheerschappij in de veehandel bezorgen. Met de hulp van een onafhankelijke veedrijver (Hugh Jackman) en een jong Aboriginalknaapje (Brandon Walters) besluit ze de strijd aan te gaan met haar enige concurrent.

Wat het opzet lijkt van een ouderwets westernepos is uiteindelijk het eerste deel in een grootscheepse vertelling, waarin Luhrmann ook een even oubollige duidelijk aan de cinema uit de jaren dertig en veertig refererende romance smokkelt - inclusief de gekende aantrek- en afstootspelletjes - en er terloops de pijnlijke geschiedenis van de Gestolen Generaties doorjaagt, het verhaal van halfbloed-Aboriginals die door de weinig tolerante regering van hun familie gescheiden werden en ondermeer op missie-eilanden geplaatst werden.

Veel hooi dus, waar je minstens vier of vijf vorken voor nodig hebt, maar toch raakt Luhrmann ermee weg. Dat dankt hij in de eerste plaats aan de oogverblindende cinematografie, die de Australische outback op een ongezien prachtige wijze van het doek laat spatten en tegelijk de door oorlog geteisterde havenstad Darwin doet ogen als was het een schilderij. Waarmee meteen bewezen is dat CGI niet altijd gebruikt hoeft te worden om alles er zo realistisch mogelijk te laten uitzien, maar ook retrospectief zijn nut heeft. Dat Luhrmann om de haverklap van stijl en insteek wisselt - ‘Australia’ balanceert tussen western, avontuur, romance, oorlog, komedie en historische vertelling! - maakt bovendien dat de 165 minuten in een rotvaart voorbij denderen, terwijl het opzet om het verhaal vanuit het standpunt van de jonge Aboriginal Nullah te vertellen voor de nodige samenhang zorgt.

Niet verwonderlijk dat de kindacteur die ‘m speelt - de 13-jarige ontwapenend innemende Brandon Walters - met de hele film aan de haal gaat, al knettert het ook tussen Kidman (eindelijk nog eens goed) en Jackman (prima als vooroorlogse macho). De uitvergrote karikaturen die zij en ook de bijrolacteurs (Bryan Brown, David Wenham) vertolken, dragen bij tot de ouwelijke stijl die Luhrmann voor ogen had. ‘Australia’ is Hollywoodentertainment zoals dat ruim vijftig jaar geleden gemaakt werd. Esthetisch overdonderend en verbazingwekkend meeslepend.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray