Zoeken

Frost/Nixon

  • Cinevision.be/nl quoteert Frost/Nixon met een 3/5
  • Regisseur: Ron Howard
  • Cast: Frank Langella, Michael Sheen, Kevin Bacon
  • Genre: Drama
  • Duur: 122 minuten
  • Releasedatum DVD: 14-05-2009
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Frost/Nixon"

In 2007 won Frank Langella voor z’n rol als Richard Nixon terecht een Tony Award, een prestigieuze theaterprijs (een bühne-Oscar, zeg maar). In ‘Frost/Nixon’, de filmadaptatie die meer dan één lepeltje mosterd bij het gelijknamige toneelstuk haalde, herneemt hij de rol waarmee hij zoveel lof oogstte en treedt hij bovendien in de arena tegen dezelfde opponent: Michael Sheen, die eveneens op de planken de rol van tv-ster David Frost op zich nam.

Ron Howard verklaarde zich een grote fan van het stuk, en stemde bijgevolg enkel toe als de producers ermee akkoord gingen beide acteurs ook in de filmversie te casten. Zo geschiedde en het resultaat van hun verbale op ware feiten geïnspireerde boksmatch valt nu in de zalen te bewonderen. Die boksmatch speelde zich enkele jaren na het Watergate-schandaal af.

Wanneer talkshowpresentator Frost aan zijn producer laat ontvallen dat hij Nixon wil strikken voor een interview, acht die laatste de kans dat de voormalige president de pers te woord zal staan zeer klein. Maar alles heeft een prijs, zal blijken en uiteindelijk stemt Nixon toe voor een slordige 600,000 dollar, het toenmalige hoogste bedrag dat ooit voor een interview betaald werd. De deal bestond uit vier sessies van anderhalf uur, waarin Frost het met Nixon ondermeer zou hebben over diens politieke beslissingen, de oorlog in Vietnam en natuurlijk het beruchte afluisterschandaal. Gesprekken die meer dan 45 miljoen Amerikanen aan de buis kluisterden, tot op heden nog altijd het hoogste kijkcijferaantal voor een politieke talkshow.

Of ‘Frost/Nixon’ evenveel kijkers aan het scherm zal kluisteren, valt natuurlijk af te wachten, maar een belangrijke vereiste om deze vakkundig ingeblikte politieke reconstructie te waarderen, is interesse in het onderwerp. Het tweede deel van de film besteedt Howard namelijk exclusief aan de scherpzinnige mondelinge robbertjes tussen beide gladiatoren. De enige juiste aanpak wellicht, maar het belet niet dat je bij ‘Frost/Nixon’ af en toe de toneelplanken hoort kraken.

Howards beslissing om het verhaal te vertellen als semidocumentaire - personages spreken nu en dan in de camera alsof ze zelf geïnterviewd worden - bleek niettemin wel een goede beslissing. Opvallend overigens om zien hoe de regisseur van ‘Apollo 13’ en ‘A Beautiful Mind’ zichzelf helemaal wegcijfert ten gunste van de cast.

Terecht uiteraard, gezien het toch vooral de acteurs zijn die deze historisch accurate, maar tegelijk vrij klassieke - Howard verbrandt zijn handen niet makkelijk - vertelling het nodige vuur geven dat het script van Peter Morgan (‘The Queen’) mist. Langella is uitmuntend als Nixon en zelfs Sheen weet van Frost meer te maken dan het tv-haantje waarvoor hij wordt afgeschilderd. Met Kevin Bacon, Oliver Platt en Sam Rockwell zit het ook in de bijrollen snor.

Extra’s: een making of van iets minder dan een halfuur geeft een mooie inkijk in Howards ambities om zo dicht mogelijk bij de waarheid (en de tijdsgeest) te blijven, terwijl hij er in zijn audiocommentaar nog een informatieve schep bovenop doet. Ook de heuse rist verwijderde scènes (bijna 25 minuten aan scènes!) mag er wezen, en af en toe is het zelfs onbegrijpelijk waarom bepaalde passages op de montagevloer belandden. De enige teleurstelling is ‘Het echte interview’, dat eigenlijk slechts een beknopte featurette, terwijl de titel iets anders laat uitschijnen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray