Zoeken

Il Divo

  • Cinevision.be/nl quoteert Il Divo met een 4/5
  • Regisseur: Paolo Sorrentino
  • Cast: Toni Servillo, Anna Bonaiuto, Piera Degli Esposti
  • Genre: Drama
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum DVD: 23-06-2009
  • Distributeur DVD: Homescreen
Bekijk de cover van de film "Il Divo"

Macht corrumpeert. Dat wisten ondermeer prins Bernhard die in de jaren zeventig in opspraak kwam in de Lockheed-affaire toen hij meer dan 1 miljoen dollar aan steekpenningen ontving van de Amerikaanse vliegtuigbouwer, en meer recent prins Laurent toen die zijn badkamer gretig liet financieren door de Belgische marine. Schandalen die het imago van beider koningshuizen de nodige kreukjes bezorgden, maar die slechts heel klein bier zijn als je hen zou vergelijken met de politieke agenda van de zevenvoudige Italiaanse minister-president Giulio Andreotti, de spilfiguur in ‘Il Divo’.

De Italiaanse cinema kijkt al een tijdje in eigen politieke boezem - zie ook ‘Gomorra’ - en ook nu neemt regisseur Paolo Sorrentino geen blad voor de mond. Hij stelt Andreotti voor als de gebochelde heerser van de staat, een schijnbaar onwrikbare mogendheid die schijnbaar in niets geraakt kan worden. De veelvoudig in opspraak gekomen Andreotti rukte in de jaren zeventig opvallender op in het Italiaanse politieke systeem, waar hij nauw samenwerkte met ondermeer Aldo Moro, die in 1978 om het leven kwam door toedoen van de Rode Brigades nadat toenmalige premier Andreotti weigerde te onderhandelen. In de jaren tachtig kwamen ook zijn banden met de maffia aan het licht. Niet toevallig ook was zijn kiezersbasis gevestigd op het door de Cosa Nostra gedomineerde Sicilië. In de loop der jaren werd hij meermaals beschuldigd, maar altijd leidde een proces - als dat er al kwam - tot vrijspraak.

Deel uitmakend van meer dan 33 regeringen, met zeven ambtstermijnen achter zijn naam en een loopbaan die aanving in 1945 zou het levensverhaal van deze goddelijke Julius (de titel is genoemd naar één van zijn vele bijnamen) een veel uitgebreidere film vergen en daarom beperkte Sorrentino zich tot een bijwijlen surrealistische karakterschets, die de man voorstelt als machiavellistische machtssater. Geen blik op zijn jeugd noch op het hoe het hem verging om te staan waar hij staat aan het begin van de film: aan de top van de Italiaanse politiek, gevreesd door velen, een enigma voor nog meer.

Het is makkelijk verloren lopen in de politieke mazen die de maker van ‘Le Conseguenze Dell’Amore’ uitstippelt. Zelfs wie enigszins vertrouwd is met de lokale structuur zal het moeilijk hebben in dit strakke kluwen van personages. Om je toch niet helemaal aan je lot over te laten vangt ‘Il Divo’ aan met een uitleg over onder andere de Rode Brigade en de Christen-Democraten, maar zelfs dat is niet voldoende om helemaal mee te zijn. Wat veel straffer is, is dat het helemaal niets uitmaakt dat je af en toe het spoor bijster bent. De knappe, wervelende en meeslepende mise-en-scène van Sorrentino, aangekleed met een klankband van klassieke intermezzo’s en hippe popsongs, houdt het tempo immers zo hoog dat ‘Il Divo’ zelfs af en toe hip aanvoelt.

In de rol van Andreotti schittert de onder een dikke schminklaag verstopte Toni Servillo, die voor zijn rol ondermeer een European Film Award in de wacht sleepte. Volledig terecht, als je ’t ons vraagt, net als de Juryprijs die de film in Cannes wegkaapte. Dat Belgen de laatste tijd hun enthousiasme over politiek verloren hebben, valt hen niet kwalijk te nemen, maar ‘Il Divo’ bewijst dat het ook een blits spektakel kan zijn. Schurken zijn immers altijd de interessantste personages, zelfs al zijn die geïnspireerd op echte schurken.

Extra’s (dvd): de dvd wordt gepresenteerd in een fraaie sleeve, maar vooral met een zeer fraaie en uiterst interessante informatiebrochure met achtergrondinfo over de film én over de ware feiten achter de film. Netjes dus.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray