Zoeken

Big Fish

  • Cinevision.be/nl quoteert Big Fish met een 1/5
  • Regisseur: Tim Burton
  • Cast: Ewan McGregor, Albert Finney, Alison Lohman
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 125 minuten
  • Releasedatum: 17-03-2004
  • DVD: 09-09-2004
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
  • DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Big Fish"

De oude Edward Bloom (Albert Finney) is een storyteller. Hij vertelt het ene sterke verhaal na het andere en amuseert zijn omgeving met zijn avontuurlijke, haast ongeloofwaardige lotgevallen. In de laatste dagen van zijn leven zien we hoe Edwards zoon Will (Billy Crudup) de geloofwaardigheid van zijn vaders verhalen probeert te achterhalen en tegelijkertijd hoe hij na een driejarige ruzie de band met zijn ouweheer probeert te herstellen. Aan de hand van flashbacks krijgen we inzicht in het leven van de jonge Edward (Ewan McGregor).

Tim Burton staat bekend om zijn visuele spielerei in combinatie met macabere humor en fictieve vertelsels. Tot zijn grootste successen behoren onder andere ‘Batman’ en ‘Edward Scissorhands’. In dit rijtje prijkt nu ook ‘Big Fish’, een modern sprookje, dat het midden houdt tussen fictie en realiteit. Burton weet niet goed welke richting hij het best uitgaat en trakteert de kijker op een onevenwichtige, bespottelijke mengeling van de twee. De setting beslaat de jaren veertig tot het heden, maar door de gekunstelde dorpjes, fantasierijke gebeurtenissen en verdichte nevenpersonages krijgt de prent een dromerige, illusionistische uitstraling. ‘Big Fish’ is één en al fake. Het verhaal hangt fragmentarisch en met haken en ogen aaneen en springt geregeld van hot naar her.

Toch bevat Burtons jongste één echt geslaagd shot: de bankoverval met een schitterende Buscemi is het orgelpunt. Vijf minuten intensieve cinema, die haaks staan op de overige twee uur lamlendige, van oeverloos gezwets bolstaande scènes. Ewan McGregor komt niet geslaagd over als American boy en Albert Finney wordt oneervol wandelen gestuurd met een zittende, weinig manoeuvreerruimte biedende rol. De getalenteerde Alison Lohman levert nog een innemende vertolking, maar kan de meubels niet redden. Één tip: sla deze vis niet aan de haak!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray