Zoeken

Slumdog Millionaire (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Slumdog Millionaire (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: Danny Boyle
  • Cast: Dev Patel, Freido Pinto, Anil Kapoor
  • Genre: Romantisch drama
  • Duur: 120 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 15-07-2009
  • Distributeur Blu-ray: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "Slumdog Millionaire (Blu-ray)"

Op het palmares van Brits regisseur Danny Boyle staat ‘Slumdog Millionaire’ niet eens zo vreemd. De man achter onder andere ‘Trainspotting’ en ‘Sunshine’ heeft zich al meermaals opgeworpen als een gevarieerd cineast en dat bewijst hij opnieuw met deze unieke kruising van oost en west. Hollywood meets Bollywood, met als resultaat een sprankelend originele mix die noch het een noch het ander is.

Centraal staat Jamal (Dev Patel), een schuchtere twentysomething met roots in de Indische sloppen, maar nu slechts één vraag verwijderd is van de hoofdprijs in de lokale variant op spelprogramma ‘Wie Wordt Multimiljonair?’. Dat wekt op z’n minst enkele vraagtekens op, gezien dokters, geleerden en andere erudiete kandidaten het in het verleden vaak niet eens tot halfweg de geldpiramide schopten. Ondervraagd door de politie vertelt Jamal zijn verhaal, waaruit blijkt dat elk antwoord in de show weerslag heeft op een sleutelmoment uit zijn leven.

Wat klinkt als een nogal van de pot gerukte premisse, is in tegenstelling het grondplan van een mooi, hartverwarmend avontuur, hoogst origineel verteld, maar heel klassiek van inborst. Hoe het verhaal precies zal aflopen, laat zich al snel raden, maar dat ‘Slumdog Millionaire’ bij ons dezelfde gevoelens losweekte als een fles Smirnoff bij een alcoholverslaafde, is volledig de verdienste van Danny Boyle, die er met een energieke beeldvoering, prachtige kleurencombo’s, een door merg en been snijdende soundtrack en een stel prachtige shots aardig de vaart inhoudt. Bovendien werkt de fragmentarische structuur dit keer niet in het nadeel en vertonen alle losse flarden op het einde van de rit een boel samenhang.

Hoewel het scenario volledig in het Engels geschreven was, koos Boyle ervoor om dertig procent van de film in Hindi te filmen, om de authenticiteit kracht bij te zetten. Een keuze die andermaal illustreert dat Boyle niet vies is van een risico. Net zoals de keuze om uitsluitend met lokale acteurs te werken. En maar goed ook, want de ontwapenende vertolking van Dev Patel (als de oudere Jamal) voelt op geen enkel moment geforceerd, net zoals alle kindacteurs de kijker moeiteloos inpakken met tonnen onschatbare charme (de drie hoofdpersonages worden gezien de sprongen in de tijd door evenveel verschillende acteurs en actrices vertolkt).

‘Slumdog Millionaire’, bekroond met acht Oscars, is niet het meesterwerk waarover Amerikaanse recensenten orakelen, maar doet wel een aardige poging. Net zoals niemand had kunnen voorspellen dat deze film zoveel animo zou losmaken, toont deze hip vertelde kroniek over de vreemde kronkels van het lot dat ook het leven zelf niet zomaar in zijn kaarten laat kijken. Ook niet als je toevallig in de sloppen geboren bent.

Extra’s (Blu-ray): audiocommentaren bij de vleet en wel van producer Christian Colson, scenarist Simon Beaufoy, regisseur Danny Boyle en acteur Dev Patel. Voorts een interessante making of, waarin alles aan bod komt waarvan je verwacht dat het erin aan bod komt, en ruim een halfuur verwijderde scènes, met een paar die hun plaatsje in de film om onbegrijpelijke wijze zijn kwijtgespeeld. Fraai schijfje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray