Zoeken

Year Of The Dog

  • Cinevision.be/nl quoteert Year Of The Dog met een 3/5
  • Regisseur: Mike White
  • Cast: Molly Shannon, Peter Sarsgaard, Laura Dern
  • Genre: Melodrama
  • Duur: 97 minuten
  • Releasedatum DVD: 11-09-2008
  • Distributeur DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Year Of The Dog"

Afscheid nemen van een dierbare is nooit gemakkelijk. Niet alleen het wegvallen van een vriend of familielid kan je menig hartzeer bezorgen, ook het verscheiden van een huisdier resulteert doorgaans in emotionele pijnen. Zo ook bij het hoofdpersonage in ‘Year Of The Dog’, een independent melodrama van schrijver-regisseur Mike White (tevens zijn debuut in de regiestoel).

Peggy (Molly Shannon) is een altijd vrolijke en levenslustige secretaresse, die het gebrek aan een man in haar leven - haar liefdesleven staat op een laag pitje - ruimschoots goedmaakt met Pencil, haar hond van wie ze zielsveel houdt. Wanneer die echter plots het tijdelijke voor het eeuwige inruilt, krijgt ze een klap. Haar nieuwe vriendschap met een dierenverzorger (Peter Sarsgaard) houdt haar overeind en zal haar kijk op de wereld rondom haar voor altijd veranderen.

Met ‘Orange County’, ‘School Of Rock’ en, in mindere mate, ‘Nacho Libre’ heeft Mike White al bewezen dat hij feeling heeft voor goedgetimede grappen, en daarom lijkt ‘Year Of The Dog’ een buitenbeentje op zijn nog prille palmares. Schateren zal je alvast niet doen met dit opvallend tedere verhaal, waarin de scenarist in White het duidelijk over een ernstigere, meer volwassen boeg gooit. Daardoor doet deze queeste naar zelfaanvaarding eerder denken aan het werk van Alexander Payne; het personage dat Molly Shannon neerzet, past ook in het rijtje sterke vrouwen waar ook Laura Dern in ‘Citizen Ruth’ en Reese Witherspoon in ‘Election’ deel van uitmaken. White heeft oog voor zijn karakters en laat hen rijpen in een verhaal dat het niet moet hebben van een snel verloop, maar veeleer van herkenbaarheid en medeleven.

Dat medeleven dankt de film weliswaar ook voor een groot deel aan de pakkende vertolking van Molly Shannon, die geflankeerd wordt door een resem sterren uit de onafhankelijke filmindustrie. Peter Sarsgaard lijkt daarin nog het meest op zijn plaats, net als ook John C. Reilly en Laura Dern, die gestalte geven aan respectievelijk Peggy’s buurman en schoonzus.

‘Year Of The Dog’ is een ode aan de liefde tussen mens en dier. En tegelijk een aanklacht tegen dierenleed. Af en toe niet even subtiel (vooral naar het einde verliest White een beetje zijn scherpte), maar altijd met het hart op de juiste plaats. Een mooi kleinood, en een warme ode aan de trouwe viervoeter.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray