Zoeken

Year Of The Dragon

  • Cinevision.be/nl quoteert Year Of The Dragon met een 4/5
  • Regisseur: Michael Cimino
  • Cast: Mickey Rourke, John Lone, Ariane
  • Genre: Thriller
  • Duur: 134 minuten
  • Releasedatum DVD: 07-02-2007
  • Distributeur DVD: MGM Home Entertainment
Bekijk de cover van de film "Year Of The Dragon"

Regisseur Michael Cimino, die ons in 1978 trakteerde op het weliswaar iets té overdreven positief onthaalde oorlogsdrama ‘The Deer Hunter’, bundelde midden jaren tachtig zijn krachten met producent Dino De Laurentiis (‘Conan The Barbarian’, ‘The Dead Zone’) en Oliver Stone (‘Platoon’, ‘U-Turn’) voor ‘Year Of The Dragon’, een politiethriller met Mickey Rourke in de hoofdrol.

We schrijven Chinatown. Na de dood van hun vorige leider, wordt Joey Tai (John Lone) de nieuwe baas van de geduchte gangsterbende de Triad. Tai’s aanpak is agressiever en kordater dan die van z’n voorganger, maar toch blijkt hij met zijn manier meer succes te boeken - de Italianen en Chinezen zijn meer dan ooit op hun hoede. Slechts één man durft iets te ondernemen: Stanley White (Mickey Rourke), één van de meest onderscheiden agenten in Chinatown, die de regels gretig aan z’n laars lapt. Met de hulp van de verleidelijke journaliste Thaila Tzu (Ariane) besluit hij Tai het zwijgen op te leggen.

‘Year Of The Dragon’ moet het niet hebben van originaliteit of vernieuwing, maar leunt wél op een zeer sterke cast. Hoofdrolspeler van dienst is Mickey Rourke (‘Harley Davidson And The Marlboro Man’), met wie Michael Cimino het blijkbaar goed kon vonden - getuige daarvan hun tweede samenwerking ‘Desperate Hours’ (1990). De Chinese acteur John Lone (‘The Last Emperor’, ‘The Hunted’) op zijn beurt is dan weer zeer straf als ijskoude killer Joey Thai. Ariana ten slotte, in een prima rol als charismatische topjournaliste, verzorgt het vrouwelijk schoon in deze prent.

Cineast Michael Cimino vertrekt vanuit een interessant uitgangspunt en weet ons, net als bij z’n met vijf Oscars bekroonde ‘The Deer Hunter’, aan het scherm te kluisteren. Het tempo zit strak, de beeldvoering oogt verzorgd en ook de prachtige muziekcompositie van David Mansfield (‘Heavens Gate’) maakt indruk. ‘Year Of The Dragon’ is uiteraard geen meesterwerk, maar toch is dit een zeer geladen, pakkende actiethriller met een sterke cast en intrigerend verhaal. Kortom: geen draak van een film!

Jimmy Jaspers

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray