Zoeken

You Kill Me

  • Cinevision.be/nl quoteert You Kill Me met een 3/5
  • Regisseur: John Dahl
  • Cast: Ben Kingsley, Téa Leoni, Luke Wilson
  • Genre: Misdaadkomedie
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum DVD: 22-01-2008
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "You Kill Me"

“Ik heb er geen spijt van dat ik ze vermoord heb, maar wel van de manier waarop het gebeurd is”, aldus huurdoder Frank (Ben Kingsley) over de kwalijke gevolgen die alcohol met zich meebrengt. Jarenlang is hij namelijk top in zijn vak geweest, maar eens hij de geneugten van de sterke drank ontdekte, is hij afgedwaald. Hij functioneerde nog wel, maar het was niet meer op honderd procent.

De maffiafamilie waarvan hij deel uitmaakt, besluit hem niet meteen te lozen - in de georganiseerde misdaad gaat familie boven alles - maar stuurt hem op een ontwenningskuur. Niet in een gepaste instelling, maar in San Francisco, waar hij de AA-avonden moet bijwonen én waar hij tewerk wordt gesteld als hulpje bij een uitvaartbedrijf. Daar kan hij geen onheil aanrichten voor z’n familie, die ondertussen in New York een robbertje uitvecht met een gladde Ierse gangster (Dennis Farina), die alle lakens naar zich toe wil trekken. Tijdens zijn afkickperiode ontmoet Frank de labiele Laurel (Téa Leoni) in wie hij een steun en toeverlaat vindt om er weer bovenop te komen.

‘You Kill Me’ is een beetje vis noch vlees; het is een komedie, maar ze is niet grappig genoeg, het is een drama, maar de personages zijn niet voldoende uitgewerkt, en het is een misdaadfilm, maar daarvoor komt het maffiathema veel te weinig aan bod. Dat hoeft echter geenszins erg te zijn en tot een goed uur in de film werkt deze potpourri aan genres best geslaagd, maar eens regisseur John Dahl - de man achter puike noir oefeningen als ‘The Last Seduction’ en ‘Rounders’ - in het laatste halfuur een einde aan z’n prent moet brouwen, dreigt het mis te lopen. Pas op: vervelend wordt het nooit, maar de krachtige drive ontbreekt een beetje op het moment dat je ‘m het meeste nodig hebt.

Gelukkig kan Dahl rekenen op de geweldige vertolking van Ben Kingsley, die zich nog eens van z’n meest criminele kant laat zien. Z’n rol doet onlosmakelijk denken aan die uit ‘Sexy Beast’, al is zijn karakter hier een stuk meer genuanceerd en z’n gedachtegang geloofwaardig. Téa Leoni is een wisselvallige actrice, maar als ietwat van de norm afwijkende love interest blijkt ze ideaal. In bijrollen herkennen we ook nog Luke Wilson - voor de gelegenheid eens niet geforceerd grappig - en Bill Pullman. Prima filmpje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray