Zoeken

You, The Living

  • Cinevision.be/nl quoteert You, The Living met een 4/5
  • Regisseur: Roy Andersson
  • Cast: Hakan Angser, Eric Bäckman, Patrik Anders Edgren
  • Genre: Komedie
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum: 21-11-2007
  • DVD: 28-08-2008
  • Distributeur: BFD
  • DVD: Video Film Express
Bekijk de cover van de film "You, The Living"

Als de Zweden een zaak hebben begrepen, dan toch zeker met welke titel ze een zo breed mogelijk publiek kunnen aanspreken. Een korte blik in de filmzaal leert dan wel dat de ene mens toch iets meer lijkt te leven dan de andere, maar met een oproep als ‘You, The Living’ kun je toch weinig verkeerd doen?

Deze ongewone ode aan het leven klinkt bijzonder euforisch maar dat was buiten de Scandinavische beheersing gereken. Een hele bundel korte verhaaltjes worden soms op een te droge maar hoe dan ook steeds op een overtuigende en vooral innemende wijze aan elkaar geschakeld. Dromen van mensen, absurde belevenissen en magisch-realistische taferelen spelen zich af in sfeervol grijs met veel aandacht voor lichtschakeringen. Vaal is immers ons bestaan, met slechts hier en daar een onverwachte tegenslag, een verrassende ontmoeting of een straaltje geluk.

Als toeschouwers van iemands ongeluk kunnen we onze vreugde soms amper wegsteken, maar gelukkig er is ook plaats voor solidariteit, mededogen en een vleugje romantiek - zij het met mate. Onderkoelde emoties hebben nooit echt goed gescoord in onze zalen en ondanks de recente evoluties in het humorgenre zou het toch ook verbazen indien deze film een succes wordt. Wie echter aan de lokroep van al te flitsende beelden kan weerstaan, zal met deze film allerminst ontevreden zijn. Zelden werd er zo hard gelachen met de ondraaglijke lichtheid van het bestaan. Strak gekaderde beelden die toch voldoende vluchtig zijn om nooit zwaar door te drukken, accentueren de relativiteit van onze dagdagelijkse beslommeringen en houden het specimen mens een levensgrote spiegel voor. Dat kwetsbare dier met al zijn vreemde gebruiken, ondoordachte verlangens en onverminderd streven naar geluk - tot groot jolijt van zijn soortgenoten al te vaak zonder succes - blijft toch een zonderlinge speling van de natuur.

Veel verhaallijn biedt dit werk niet, voldoende stof om over te blijven denken gelukkig wel. Vooral de fijne details en raakpunten tussen de verschillende stukjes zullen worden geapprecieerd, en hopelijk niet slechts door cinefielen. Deze officiële Oscarinzending en winnaar van de prijs voor beste muziek in Gent biedt een heerlijk antwoord op de blinkende fonkelcultuur. Kijk om je heen, de wereld is toch veel bleker gedacht? Al maken die kleine lotgevallen natuurlijk wel het grootste verschil.

Tom De Vreese

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray