Zoeken

De Zaak Alzheimer

  • Cinevision.be/nl quoteert De Zaak Alzheimer met een 4/5
  • Regisseur: Erik Van Looy
  • Cast: Jan Decleir, Koen De Bouw, Werner De Smedt, Hilde De Baerdemaeker
  • Genre: Thriller
  • Duur: 120 minuten
  • Releasedatum: 15-10-2003
  • DVD: 10-08-2004
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Bridge Entertainment Group
Bekijk de cover van de film "De Zaak Alzheimer"

Wandelende filmencyclopedie Erik Van Looy heeft met ‘De Zaak Alzheimer’ één van de beste Vlaamse films op de markt gebracht. Deze verfilming van de bestseller van Jef Geeraerts is een staaltje van technisch vernuft, gecombineerd met een ijzersterk scenario en goede vertolkingen. En tevens is het de film die een schokgolf doorheen het Vlaamse filmlandschap veroorzaakte. Hij kondigde een genre aan dat tot dan toe lang onontgonnen bleek: de thriller. Als fan van de Amerikaanse cinema was het voor Van Looy een evidente keuze om in dit genre aan de slag te gaan.

Vincke (Koen De Bouw) en Verstuyft (Werner De Smedt) belanden in een onderzoek dat leidt naar een duister web van kinderprostitutie en -moord. Op hun zoektocht naar de echte schuldigen worden ze geholpen door de aan alzheimer lijdende huurmoordenaar Angelo Ledda (Jan Decleir), die zich als een hete adem in de nek van Vincke voortbeweegt.

‘De Zaak Alzheimer’ is een productie van ‘Flikken’-maker Erwin Provoost en dat merk je erg goed. Net als de in de serie, wordt ook in deze film de nadruk gelegd op de ontplooiing van de personages. De film neemt rustig de tijd om de kijker in de ziel van de karakters te laten snuffelen. Het zijn echte mensen van vlees en bloed. De prent bevat mooie actiescènes, enkele knappe achtervolgingen en vooral nagelbijtende spanning. De fotografie, de verdienste van Danny Elsen, is eveneens geweldig.

Wat ‘De Zaak Alzheimer’ nog het meest boven zijn genregenoten doet uitsteken zijn de voortreffelijke vertolkingen. Jan Decleir weet nog steeds te verrassen en komt erg overtuigend over als de met zichzelf worstelende Ledda. De Bouw en De Smedt zijn prima op elkaar ingespeeld, terwijl De Baerdemaeker en Van Rampelberg slechts de mogelijkheid krijgen zich even voor te stellen. Ze nemen nooit echt deel aan de actie, maar bevinden zich altijd in de buurt van het gebeuren. Na het succes van ‘De Zaak Alzheimer’ wilde Van Looy opnieuw met Geeraerts in zee te gaan, maar dat verhaal draaide enigszins anders uit. De verfilming van ‘Dossier K’, de langverwachte sequel, komt aldus in handen van Jan Verheyen. We mogen alvast hopen dat het niveau van deze sterke thriller van eigen bodem geëvenaard wordt.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray