Zoeken

La Zona

  • Cinevision.be/nl quoteert La Zona met een 3/5
  • Regisseur: Rodrigo Pla
  • Cast: Daniel Tovar, Alan Chavez, Daniel Gimenez Cacho
  • Genre: Drama
  • Duur: 97 minuten
  • Releasedatum: 24-09-2008
  • DVD: 19-03-2009
  • Distributeur: Paradiso Films
  • DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "La Zona"

In deze opmerkelijke en ongewoon expliciete debuutfilm laat regisseur Rodrigo Pla de werkelijkheid ongemeen hard op de kijker los. Er zijn zo van die zaken waarvan je weet dat ze bestaan, maar waar je liever niet mee geconfronteerd wordt. Aan de overkant van de Atlantische Oceaan zijn ze er bijzonder sterk in om alleen hun visie voor waarheid te houden. Getuige daarvan zijn de zogenaamde gated communities, ommuurde wijken waar de rijken leven, gescheiden van de ‘inferieure’ buitenwereld.

In Mexico-stad gebeurt het ondenkbare: geholpen door een speling van het lot komen enkele arme straatjongeren in La Zona terecht, één van die rijke wijken. De boefjes maken zich op om enkele schatten buit te maken, maar al snel verandert hun prille geluk in een nachtmerrie wanneer blijkt dat de bewoners gewapend zijn en het niet te nauw nemen met de wet. Zij zijn immers de bevoorrechte klasse, en oordelen zelf over goed en kwaad.

Tijdens de hallucinante klopjacht die volgt, werpt Pla vragen op die je tijdens een ontspannend filmavondje liever niet in de maag gesplitst krijgt. Brandend actuele topics zoals de onrechtvaardige verdeling van de rijkdom en de corruptie bij de overheid volgen elkaar in een rotvaart op. De film houdt trouwens mooi het evenwicht tussen een sociaal drama en de betere thriller. Hierdoor wordt de toon nooit klagend, maar steunt de film ook op meer dan louter die spanning tussen vluchteling en bloeddorstige menigte. Dit is geen film waar duidelijk afgebakend is wat goed en kwaad is, maar een aangrijpend verhaal dat pertinente vragen oproept.

Soms gaat Pla wel heel erg vlug over bepaalde zaken heen en de vele losse eindjes zullen de meer kritische filmliefhebber ongetwijfeld tegen de borst stuiten. Over één zaak kunnen we het echter eens zijn: geweld roept alleen maar nog meer geweld op en het einde van de film is dan ook ronduit onthutsend. Voor wie er nog aan zou twijfelen: er gebeuren slechte dingen wanneer goede mensen de andere kant opkijken. Het mag dan ook niet verbazen dat het gezond verstand soms ver te zoeken is in deze tijden van machtsmisbruik en kuddegeest.

Dat Pla net deze thema’s aankaart pleit voor hem en zijn visie als filmmaker. Want als films een weerspiegeling zijn van de wereld waarin we leven, dan kunnen we niet anders dan vaststellen dat het inderdaad erg verontrustende tijden zijn.

Tom De Vreese

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray