Zoeken

The Big White

  • Cinevision.be/nl quoteert The Big White met een 3/5
  • Regisseur: Mark Mylod
  • Cast: Robin Williams, Giovanni Ribisi, Holly Hunter
  • Genre: Misdaadkomedie
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum: 14-12-2005
  • DVD: 21-06-2006
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "The Big White"

Het gaat goed met de carrière van Robin Williams. De voormalige komedieacteur treedt de laatste jaren het liefst aan in rollen, die men niet van hem verwacht; moeiteloos wisselt hij de uitzinnigheid van ‘Death To Smoochy’ af met de gekoelde sublimering uit ‘One Hour Photo’ of ‘Insomnia’ en ondertussen heeft hij ook nog tijd voor een melodrama als ‘House Of D’. Nu staat hij er weer in ‘The Big White’, een razend originele zwartkomische misdaadfilm, bestaande uit clowneske situaties, snedige dialogen en verassende wendingen.

Paul Barnell (Robin Williams) runt een weinig succesvol reisagentschap in Alaska. In een poging om zijn vele schuldeisers af te betalen en medische hulp voor z’n aan het Tourette-syndroom lijdende vrouw (Holly Hunter) in te schakelen, probeert hij de levensverzekering van één miljoen dollar van zijn vermiste broer Raymond (Woody Harrelson) op te eisen. Pauls plan is echter buiten Ted (Giovanni Ribisi), een jonge en ambitieuze verzekeringsonderzoeker, gerekend, die Pauls claim al snel weigert. Wanneer Paul op een dag een lijk aantreft in een afvalcontainer, besluit hij te doen alsof dit het lijk van z’n vermiste broer is. De zaken lopen echter niet als gepland als er plots twee criminelen, die het lijk opeisen, en z’n broer Raymond voor de deur staan.

De regie van Mark Mylod is snedig en to the point; hij filmt vanuit verschillende invalshoeken, houdt de touwtjes strak in handen en zorgt ervoor dat z’n prent aan een rotvaart vooruit gaat. Het scenario staat bol van ingenieuze details en de lange set-up valt meer dan perfect op z’n pootjes. Daarnaast worden we nog getrakteerd op hilarische vondsten en een ietwat dramatisch nevenverhaaltje. Het enige wat ons minder kon bekoren is het veelvuldig terugvallen op het Tourette-syndroom; eens is het grappig, maar na tientallen vulgaire tussenkomsten hebben we het wel gezien. Robin Williams is uitstekend gecast en levert een opvallend ingetogen vertolking af, waarin hij zich maar weinig beroept op z’n nochtans kenmerkende uitzinnigheden. In de bijrollen is het uitkijken naar een meer dan geslaagde Giovanni Ribisi, een zich uitfreakende Woody Harrelson, een innemende Alison Lohman en een geestige Tim Blake Nelson. ‘The Big White’, met een briljante soundtrack vol Eels-nummers, is geen meesterwerk, maar best geslaagd voor een avondje filmplezier.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray