Zoeken

Zoom

  • Cinevision.be/nl quoteert Zoom met een 2/5
  • Regisseur: Peter Hewitt
  • Cast: Tim Allen, Courteney Cox, Chevy Chase
  • Genre: Komedie
  • Duur: 84 minuten
  • Releasedatum: 01-11-2006
  • DVD: 29-03-2007
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
  • DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Zoom"

We zijn nooit grote fans geweest van superheldenfilms. Of ze nu van een andere planeet komen (‘Superman’), zich in hun vrije tijd verkleden in een vleermuis (‘Batman’), op zoek zijn naar gerechtigheid (‘Daredevil’) of gebeten zijn door een spin en vervolgens vreemde trekjes vertonen (‘Spider-Man’), altijd vertonen de films hetzelfde procédé. De held wordt voorgesteld, de kijker maakt kennis met z’n unieke gaven en de rest van de film wordt het knokken en stunten geblazen. Uiteraard wint de held altijd en - als het budget groot genoeg is - rekent hij niet af met één, maar zoveel mogelijk snoodaards. Natuurlijk zijn er uitzonderingen - ‘Spider-Man’ bijvoorbeeld vonden we beslist te pruimen - maar in het gros van de gevallen kunnen we niet meegaan in de moderne droomwereld, waarin die verhalen zich doorgaans afspelen.

Enthousiast waren we dan ook niet toen we de premisse van ‘Zoom’ te weten kwamen. Daarin wordt voormalig superheld Jack Shepard aka kapitein Zoom opnieuw aan het werk gesteld. Zijn opdracht: een groep youngsters onderwijzen en ze opleiden tot volbloed superhelden. Leuk, zou je kunnen denken, zo’n superheldenpastiche, waarin om de haverklap de draak met het genre wordt gestoken en zelfrelativering hoog in het vaandel gedragen wordt.

Vergeet het maar, ‘Zoom’ is dan wel een komedie, maar op de minder dan anderhalf uur dat deze wannabe-humorhit in beslag neemt, valt er opvallend weinig te lachen. We zullen niet ontkennen dat sommige scènes gepaard gaan met een zekere, aangename charme, maar dat is veeleer de verdienste van de acteurs. Tim Allen is niet onze favoriet, maar in dergelijke producties is hij perfect op z’n plaats. Deze rol is niet echt intellectueel uitdagend en uiteindelijk heeft de acteur uit onder andere ‘The Santa Clause’ en ‘Galaxy Quest’ soortgelijke personages al ontelbare keren vertolkt, maar toch weet hij er een zekere, opmerkelijke schwung aan te geven.

Courteney Cox is al een tijdje van de A-lijst verdwenen en haar aanwezigheid hier verklaart meteen waarom; hoewel ze jarenlang een vaste aanwezige was in de serie ‘Friends’, is ze maar een zwakke comédienne. Het opvallendste weerzien is er met Chevy Chase, ooit aan de top in het komediegenre, maar nu slechts een schim van de grappenmaker die hij ooit geweest is. ‘Zoom’ is voor de liefhebbers van het genre mogelijk nog genietbaar, maar de doorwinterde filmkijker zoekt z’n heil beter ergens anders. Een prima Tim Allen, ten spijt.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray