Zoeken

Valkyrie

  • Cinevision.be/nl quoteert Valkyrie met een 2/5
  • Regisseur: Bryan Singer
  • Cast: Tom Cruise, Bill Nighy, Tom Wilkinson, Kenneth Branagh
  • Genre: Oorlogsthriller
  • Duur: 123 minuten
  • Releasedatum DVD: 30-09-2009
  • Distributeur DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Valkyrie"

Met pareltjes als ‘Der Untergang’ en ‘Das Leben Der Anderen’ likt Duitsland al een tijdje zijn wonden, maar toch is het niet toevallig dat het op ware feiten gebaseerde ‘Valkyrie’ een Amerikaanse productie betreft. Meer dan een historisch document is dit namelijk een zeer klassieke Hollywoodrollercoaster, waarbij accuratesse ondergeschikt is aan entertainment. We hadden ook niet anders verwacht van een film waarin posterboy Tom Cruise (met ooglap!) de show mag stelen. Met dit nieuwe ijdelheidproject hoopt hij zich immers terug op de kaart te zetten, maar we betwijfelen of ‘m dit zal lukken.

Cruise speelt de rol van kolonel Claus von Stauffenberg, die in the line of duty zijn linkeroog en rechterhand kwijtspeelde. Verbitterd door de oorlog rondom hem en het spoor van gruwelijke misdaden dat het naziregime achterlaat, vindt hij meer dan ooit dat Hitler een halt toegeroepen moet worden. Hij is niet de enige die er zo over denkt en voor hij het goed en wel beseft, is hij de drijvende kracht achter de geheime operatie Valkyrie met slechts één doel voor ogen: het vermoorden van de Duitse dictator die schijnbaar alle realiteitszin verloren is.

Dat Cruise in dit verhaal een uitstekende kans zag om terug in de gratie van het publiek te vallen, is begrijpelijk. Uiteindelijk betreft het hier een heldenverhaal van het zuiverste water, het type dat het Amerikaanse publiek met weinig oog voor diepgang en historische feiten met een bak popcorn en een paar blikken Dr. Pepper achterover slaat. Daar is op zich niets mis mee, maar wel met de manier waarop Bryan Singer zijn publiek behandelt. Nuancering is hem namelijk vreemd en de karakters - toch allemaal echt bestaande personen - zijn zwart of wit, zonder het bestaan van enige grijze zone. Een verhaal als dit leent zich net tot het uitspitten van de betrokken figuren, maar in de plaats daarvan kiezen zowel Singer als producent Cruise voor de gemakkelijkste uitweg. De brave weg, geplaveid met Hollywoodstenen.

Dat we de afloop al van tevoren kennen, mag in wezen geen hinderpaal vormen, toch helpt het de makers geenszins. Singer slaagt er maar moeilijk in om vaart en spanning in zijn film te smokkelen, wat er, naast die eendimensionale karakteriseringen, voor zorgt dat we nooit echt betrokken raken bij de prangende missie van deze moedigen. Zeker niet omdat het scenario in het eerste deel een echt rommeltje is (je voelt dat de film de nodige recuts ondergaan heeft). In de tweede helft begint hij aan een, toegegeven, vrij geslaagde remonte, maar veel meer dan een onderhoudende thriller haalt Singer er nooit uit.

De grote achillespees van de film is de vertolking van Tom Cruise zelf, die maar met moeite overtuigt als de gehavende officier die de motor van de operatie blijkt. Een egospel is het allerminst - hij maakt deel uit van een sterke ensemblecast, waarin ondermeer ook Tom Wilkinson, Kenneth Branagh en Bill Nighy wél schitteren - maar Cruise kan je moeilijk ernstig nemen in de rol die hij hier neerzet. Hij zet een interessante figuur uit Wereldoorlog II neer alsof hij in een vierde ‘Mission: Impossible’ speelt. En wie kan het hem kwalijk nemen? Uiteindelijk was de missie van von Stauffenberg en co ook een mission: impossible.

Extra’s (dvd): een paar featurettes geven wat extra achtergrond over de echte Valkyrie-missie en wat die in het licht van de geschiedenis teweeggebracht heeft, maar het meest interessante is de commentaartrack waarop ook hoofdrolspeler Tom Cruise best zinnige dingen te vertellen heeft aan de zijde van regisseur Bryan Singer.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray