Zoeken

Birth

  • Cinevision.be/nl quoteert Birth met een 2/5
  • Regisseur: Jonathan Glazer
  • Cast: Nicole Kidman, Cameron Bright, Danny Huston, Lauren Bacall
  • Genre: Drama
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum: 15-12-2004
  • DVD: 18-08-2005
  • Distributeur: Paradiso Films
  • DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Birth"

Tien jaar nadat haar echtgenoot aan een hartaanval bezweek, staat Anna (Nicole Kidman) op het punt te trouwen met Joseph (Danny Huston), een vooraanstaand zakenman. De tienjarige Sean (Cameron Bright) beweert dat hij de reïncarnatie is van Anna’s overleden man, en raad haar het huwelijk met Joseph af. Na enkele gesprekken en een grondige screening door Anna’s naaste familie, blijkt Sean alle geheimen en gebeurtenissen uit Anna’s verleden te weten. Anna raakt ervan overtuigd dat Sean is wie hij beweert te zijn, waardoor ze niet meer geïnteresseerd is in een huwelijk met Joseph.

Vier jaar na z’n aangenaam debuut ‘Sexy Beast’, staat Jonathan Glazer aan het roer van een met de nodige controverse onthaalde psychologische thriller. Reden van de ophef zijn de sleutelscènes, waarin hoofdrolspeelster Nicole Kidman en de elfjarige Cameron Bright samen in bad zitten en elkaar kussen. Hoewel dergelijke ruptuur altijd wel gepaard gaat met extra bioscoopgangers, maakt dit van ‘Birth’ nog geen goede film. Het gros van de scènes - de openingsscène is geweldig! - is met oog voor detail in beeld gebracht en bewijst dat Glazer vooral een visuele filmmaker is; close-ups, overzichtsshots en wisselende camerastandpunten zijn dé steunpilaren van ’s mans regie.

De begenadigde regie ten spijt, is vooral het verhaal van ‘Birth’ een slag in het water. Het uitgangspunt is interessant, maar bevat niet genoeg spankracht om een volledige film mee te vullen. Bovendien bevat het geheel een boel overdreven theatrale uitbarstingen (de billenkletserij!), die de donkere, maar uiterst sfeervolle regie van Glazer doorbreken. Nicole Kidman - met een duidelijk naar Mia Farrow refererend kapsel - is immer overtuigend als de getormenteerde Anna en wordt bijgestaan door een sterk acterende Cameron Bright en Lauren Bacall. ‘Birth’ is een bevreemdende film met een pak potentieel, waarvan we jammer genoeg enkel de knappe regie en dito vertolkingen zullen onthouden!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray