Zoeken

The Waiting Room

  • Cinevision.be/nl quoteert The Waiting Room met een 3/5
  • Regisseur: Roger Goldby
  • Cast: Anne-Marie Duff, Ralf Little, Rupert Graves
  • Genre: Drama
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum DVD: 19-02-2009
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "The Waiting Room"

Soms weet je het meteen, dat je met een persoon die je nog maar net ontmoette de rest van je leven wil doorbrengen. Vaak ook weet je het enkel onderbewust, maar word je, zelfs als je al in een relatie zit, door cupido en zijn welgemikte pijlen richting die ene hartgezel geleid.

Zo overkomt het de alleenstaande Anna (Anne-Marie Duff), die we in de openingsscènes nog zien rollebollen met George, de getrouwde buurman. Haar leven zou er anders kunnen uitzien. Zoals dat van Stephen (Ralf Little) bijvoorbeeld, een jonge verpleger die zich middenin een goeie relatie bevindt. Tenminste, dat dacht hij, want sinds hij Anna tegen het lijf liep, kan hij haar geen seconde meer uit het hoofd zetten.

Dat de twee emotioneel introverte tortelduiven uiteindelijk naar elkaar toe gezogen zullen worden, kan je niet alleen afleiden uit de inlay die ze beide sieren, maar ook aan de eerste scène waarin de twee hoofdpersonages elkanders pad kruisen. Maar ‘The Waiting Room’ is meer dan een romance tussen die twee karakters; het is veeleer een ensemblefilm, waarin elk personage de plot mondjesmaat voortstuwt. Met een speelduur onder de twee uur duurt de film al bij al niet zo lang, maar het weinig wervelende tempo doet het vaak iets langer lijken.

Toch kruipt de prent bij elke scène een beetje meer onder de huid en dat dankt hij volledig aan de melancholische sfeer die regisseur Roger Goldby uit het door hemzelf geschreven scenario haalt. Somber zou een verkeerde woordkeuze zijn, maar de manier waarop hij liefde, hartzeer en andere amoureuze (al dan niet gewenste) kwellingen afbeeldt, leunt veel dichter aan bij de realiteit. En bij de Britse middle class drama’s dan bij geromantiseerd Hollywood. Sterker nog: ‘The Waiting Room’ is het ideale tegengif voor al wie vindt dat de Amerikaanse romantiek niet genoeg met beide voeten op de grond staat.

Om dat waarachtige, eerlijk gevoel kracht bij te zetten, kan Goldby rekenen op een cast, lang niet zo bekend, maar wel heel goed op dreef. Vooral hoofdrolspeelster Anne-Marie Duff (in het echte leven is zij mevrouw James McAvoy) schittert als moderne vrouw, gevangen in een onbevredigende relationele toestand. Maar ook Ralf Little en Rupert Graves maken indruk, evenals de oudere rotten Frank Finlay en Phyllida Law, de twee sturende krachten achter de verliefde zielen. Natuurlijk bevinden er zich op het romantische partituur een paar valse noten, maar die verdwijnen in het niets tegen het mooie slot. Vernieuwend kan je ‘The Waiting Room’ allerminst noemen en opvallen zal hij wellicht niet doen, maar toch gunt deze oprechte dramedy ons een mooie blik op hoe het vertoeven is in de wachtkamer van het leven.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray